račun iz lanskega leta-nepoknjižen

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

račun iz lanskega leta-nepoknjižen

Odgovor Napisal/-a birsa »

V oktobru lanskega leta sem pozabil knjižiti prejet gotovinski račun (cca 50 EUR). Tako nisem niti upošteval v davčnem obračunu stroška, niti nisem odbil vstopnega DDV.
Vrašanje: ali lahko knjižim račun v letošnjem letu in s tem povečam stroške letošnjega leta, ter si poračunam še vstopni davek pri naslednjem obračunu DDV-ja.
Vse skupaj ni neka velika cifra, vendar vseeno, zakaj bi dajal državi, ki itak dovolj pobere.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Račun poknjižite letos, upoštevate ga v davčni bilanci (to navedite v razkritjih), a ga ne poknjižite med stroške (odhodke), pač pa popravite rezultt preteklega obdobja na kontih skupine 93 (dobiček ali izguba). Gre za popravo napak za nazaj. DDV pa seveda lahko še odbijate v tem letu. :spomezik:

Napake so se, se in se še bodo dogajale.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala za hiter odgovor.
Vendar si bom samo vstopni DDV odbil (obračunal). Za lansko leto sem davčni obračun oddal, dobil že vrnjeno preplačano akontacijo davka in mislim da bi zapravil daleč več časa za nov obračun, dostavo in razlaganje na DURSU, kot je vrednost "prišparanega" davka (16% od 42Eur = 6,7Eur).
ozdrav
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Saj ne gre za ponoven obračun, samo drugačno letošnje knjiženje - še enkrat preberite Mirkov nasvet. lp
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Še vedno ne razumem: če mi račun ne sme povečevati letošnjih stoškov, je isto, kot da ga ni. Ali pa preprosto s tem lanskim računom znižujem letošnji dobiček ? To bi bilo OK, če smem.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ni potrebe za kompliciranje; DDV lahko odbijate še v zadnjem obdobju naslednjega leta. Vključite ga popolnoma normalno v sedanji obračun. Knjiženje se razlikuje le v tem, da račun poknjižite: /220, 160/ in namesto na R 4/ na podjetnikov dohodek (ali zmanjšujete podjetnikov dobiček, ali pa mogoče tudi povečujete izgubo). V davčni izgubi to seveda upoštevate (zmanjšujete davčno osnovo) :spomezik:, v posebni rubriki. Zadovoljni?

Napake so in jih je potrebno popraviti, kakorkoli že. A pozabil sem, da ste verjetno s.p., zato ni razkritji. :oops:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

G.Mirko.

A vas lahko nekaj vprašam v zvezi s tem. Zmanjšaš dobiček, ne razumem kako gre potem to naprej, ker se spremeni tudi akontacija davka na podlagi manjšega dobička....Vedno sem do sedaj, če sem imela tak primer: ali nisem dala nikamor v knjige ali pa sem zmanjšala sprotne,tekoče stroške. A to ni prav?

Hvala za odgovor.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V davčni napovedi upotevaš ta odhodek/prihodek v tekočem obdobju, torej v odbdobju, ko nek dogodek popravljaš. A ker to ni odhodek/prihodek tekočega obdobja, je normalno, da vpiva na rezultat preteklih obdobji.
Mirko Slika
Odgovori