Zaposlitev + s.p. + Zavod za zaposlovanje

Moderator: Mirko Zbačnik

dime
Nov član
Nov član

Zaposlitev + s.p. + Zavod za zaposlovanje

Odgovor Napisal/-a dime »

Pozdravljeni,

Imam par vprašanj pa se priporočam za odgovor če ga kdo ve:

Zaposlen sem za nedoločen čas in imam hkrati svoj popoldanski s.p. . Ker moj trenutni delodajalec ukinja moje delovno mesto bo me tudi odpustil iz poslovnih razlogov, kar pomeni da se lahko prijavim na Zavodu za zaposlovanje in dobivam še 3 mesece 70% plače kot sem jo trenutno imel.
Zanima me sledeče:
- ali dobim to izplačilo te 3 mesece čepravi imam popoldanski s.p.
- ali v primeru da potem registriram s.p. kot normalni s.p. zavod izplača prispevek v višini 1000 EUR (ali nekaj)

Prosim za nasvet v tej temi, ker imam trenutno kar veliko težav s tem.

Hvala in lep pozdrav.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

V primeru, da se boste prijavili na Zavod kot brezposelna oseba, ste dolžni pred tem popoldanskem s.p. zapreti, oz. izbrisati iz registra s.p. ,
v nasprotnem primeru, vas Zavod ne bo evidentiral v seznam brezposelnih oseb. V vašem primeru, bi premislila, kaj se vam bolj izplača ? Popoldansko dejavnost s.p. - prijaviti kot redno sam. dejavnost, se prijaviti v socialno in pokojninsko zavarovanje pri ZZZS, ter prav tako z vsemi dokumenti vašega prejšnjega delodajalca stopiti do Zavoda in se z njimi pogovoriti glede vašega bodočegaa statusa. Če menite, da boste kot s.p. dosegali prihodke v vaši dejavnosti, ki bi zadostovali za "preživetje", bi se jaz na v vašem primeru odločila za redno sam. dejavnost. V primeru, da se odločite zapreti popoldansko sam.dejavnost - je odvisno od vaše delovne dobe, koliko časa boste lahko prijavljeni na Zavodu z nadomestilo, in kaj početi po izteku tega roka? Je veliko čejev - zato je odločitev v vaših rokah ! Lp - TITA
dime
Nov član
Nov član

U bistvu bi jaz popoldanski prenesel na polni s.p. Glede na to da sem pri tem delodajalcu bil 3.5 leta (toliko imam tudi delovne dobe skupaj) za nedoločen čas bi mi nekaj morala prispevati tudi Zavod (razen odpravnine, regresa itd pri delodajalcu). Vsaj mislim glede na to da se to v končni fazi imenuje samozaposlitev ali ne?

Zasledil sem naslednje pa prav zaradi tega je moje vprašanje nastalo:
Zavod za zaposlovanje potencialni podjetnikom zagotovi nekaj nepovratnih sredstev za začetek poslovanja ...
Ali to pomeni da bi moral biti prijavljen na zavod pa nato odpreti s.p. ali je že mogoče to v mojem primeru ali je kar najbolje da se zglasim na Zavodu pa da vidim kako in kaj?

Popoldanski s.p. imam od februarja nekaj denarja je prikapljalo (ca 3000 EUR), druge račune bom pa v kratkem izdal, ker ipak poteče nekaj časa med pridobljenim poslom in končnim nakazilom na TR oziroma izdajo računa.

Lp, Zoran.
TITA
Računovodja
Računovodja

Iz vaših dodatnih pojasnil, menim, da je najboljše stopiti do Zavoda ter z njimi urediti vašo t.i. samozaposlitev, kjer boste dobili tudi vse potrebne obrazce in navodila. Mislim, da boste verjetno mogli izdelati tudi nekakšen poslovni načrt, na podlagi česa boste vložili vlogo za sofinanciranje vaše redne dejavnosti. Oblilo uspehov, lepe praznike in vse dobro vam želim. Lp - TITA
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

če si odprl s.p. šele letos, potem ne bo problema.

na zavod moraš dati bilanco za predhodno leto. torej 2007. takrat tvoj popoldanski s.p., še ni obstajal. in še nisi imel prihodkov.

lahko se prijaviš na zavod in oni ti izplačujejo pomoč....

kar se tiče, da bi zavod financiral začetek s.p. - samo za tiste, ki svojega podjetja še nimajo, ti sicer imaš popoldanca, vendar je to že podjetje. nič ne dobiš.

torej:
prijavi se na zavod, komot lahko imaš popoldanca, ker gledajo prejšnje leto. vlečeš denar iz zavoda 3 mesece ali koliko si že napisal, potem pa spremeniš dejavnost v celi s.p. ali pa se zaposliš kje drugje in še naprej vodiš popoldanski s.p.

subvencij pa žal nič ne bo...
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Kolikor imam informacij iz druge ali tretje roke, ima Manca prav. lp
dime
Nov član
Nov član

Manca hvala ti za odgovor, imam pa še samo eno vprašanje, ker vidim da zelo dobro poznaš te zadeve, pa čeprav ni za ta podforum ampak vseeno.

Do sedaj je bila moja žena doma z otrokom, ker sem pač jaz delal in ni bilo potrebe da še ona dela. Tudi prej je poskušala dobit na zavodu za zaposlovanje Socialno pomoč (kao) vendar smo presegali glede na mojo plačo. Kako je sedaj, če se jaz prijavim na ZZZ, imam popoldanski s.p., dobivam tiste 3 mesece nekaj in še služim s s.p.-em.
Ali bi ona lahko kaj dobila če bi poskusila s prijavo za socialno pomoč? Kaj se gleda ...

Hvala in lp
TITA
Računovodja
Računovodja

Spoštovani moji sogovorniki, ne da, bi karkoli oporekala ( več glav - več ve) tudi jaz se od vas veliko učim, vendar iz lastnih izkušenj v popolnoma enakem primeru, je Zavod sam.podjetnici postavil pogoj : zaprtje s.p. in prijava na Zavod ali popoldansko dejavnost priglasiti v redno dejavnost, oz. prijaviti se na ZZZS in zadržati s.p. ! Zelo bi bila vesela, da bi to "dimetu" uspelo - predvsem si želim, da bi se po ureditvi dokončnega statusa oglasil in nam povedal, kako je svoj status uredil!?? Iskrene želje po pozitivni ureditvi zadeve in lepe pozdrave vsem mojim sotrpinom - TITA
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Domnevam, da je tudi na ZZZS kot na vseh drugih institucijah od kraja do kraja različno - čeprav so predpisi za vse enaki.
Zatorej - je treba poskusiti! Vso srečo in kot je rekla Tita - poročajte! lp
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

slučajno vem kako gre, ker sem ta primer imela jaz. in so mi dali iz zavoda denar. res pa je, da ga nisem do konca izkoristila, ker sem intenzivno iskala službo in jo tudi našla.

napaka na zavodu je, da iščejo podatke za nazaj - za prejšnje leto. ti pa lahko odpreš podjetje v začetku tekočega leta (kot jaz).

kako je z ženo ne vem, ker nisem poročena :lol: verjetno bi se tudi dalo. ampak na našem zavodu preverjajo tudi kakšen avto voziš, kaj vse imaš v lasti ipd...ker se lahko to proda in lahko živiš naprej...

sicer pa: zakaj bi pa jemal od države, če pa dobro zaslužiš? ker praktično to ne jemlješ od države, ampak od nas, ki pridno delamo in plačujemo prispevke... hm..je pa spet res, če ne boš ti, bo pa kdo drug... država ima in ji je treba vzeti...
Cmona
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Cmona »

No pa še moj primer oz. primer moje stranke, prav tako je imela popoldanski s.p., ker je bila zaposlena-v letu 2006. Potem je šla stran, na zavod (konec l.2006), po 2 mesecih (že v letu 2007) je odprla celodnevni s.p., zaprosila za denarno pomoč ob samozaposlitvi in....jo dobila :D

Tako to gre...pri nas :lol:
dime
Nov član
Nov član

No zaenkrat informacije z ZZZ. Ni blema, popoldanski s.p. v tem letu, ok .. nadomestilo bom prejemal naslednje 3 mesece.

Imam pa še eno vprašanje. Glede na to da ni poteklo celo leto da sem zaposlen pri tem delodajalcu (1.6.2007 do 23.05.2008) ali mi pripada odpremnina po ZDR (redna odpoved iz poslovnega razloga)? Ali mi mora delodajalec izplačati le to ne glede na to da celo leto nisem pri njemu? In kdaj je zadnji rok za to izplačilo ... skupaj z 5/12 regresa, ki mi pripada. A pri obračunu plače za mesec maj ali ...

Hvala za odgovor.
Odgovori