podjemna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a mat.jas. »

Imamo sklenjeno Podjemno pogodbo. Ali to pomeni, da sene sme še dodatno izplačevat potne stroške (potni nalogi)osebi,ki ima sklenjeno podjemno?

Zanima me tudi, če mi lahko kdo pojasni razliko med podjemno in mandatno pogodbo. Glede izplačila, kaj se za sindikat bolj splača?

Hvala!

LP Matjas

:?
mery1
Začetnik
Začetnik

podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a mery1 »

S popolnoma enakim vprašanjem se srečujem jaz: Ali lahko fizični osebi v podjemni pogodbi posebej obračunam opravljeno delo, potne stroške - kilometrino - pa do visine uredbe?

Jaz menim, da ne, podjemna pogodba bi naj vsebovala bruto znesek z vsemi vključenimi stroški. Nisem pa prepričana, če razmišljam prav.

Lep pozdrav.
mery1
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Bistvena razlika med podjemno pogodbo in mandatno pogodbo je namreč v tem, da si pri podjemni pog. podjemnik zaveže, da bo z opravo storitev dosegel določen rezultat, z mandatno pog. pa se mandatar zaveže le, da si bo prizadeval doseči rezultat, ne pa, da ga bo dosegel ( kar pomeni, da mandatar za dosego rezultata ne odgovarja, odgovarja le za prizadevanje. Mandatna pog. se ponavadi sklepa z osebami za vodenje poslovnih subjektov. S podjemno pog. se naročnik in podjemnik dogovorita o izvršitvi konkretne storitve oz. dela, katerega je podjemnik dolžan skrbno in kot dober gospodar v skladu z navodili naročnika, opraviti svojo naloga oz. doseči rezultat za katero je sklenil podjemno pog. z naročnikom. Naročnik se s podj. pog. zaveže, da bo za opravljeno delo plačal podjemniku dogovorjen znesek. Kar pomeni, da se obračun in izplačilo na podlagi podjemne pogodbe izvrši skladno s sklenjeno podjemno pogodbo. Materialni stroški, ki nastanejo v zvezi opravljenim poslom na podlagi podjemne pog. se ne vključijo v plačilo po podjemni pog. oz. se ne sme povečati osnova za izračun dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Navedeni stroški zato niso predmet podjemne pog. med naročnikom in izvajalcem, in se ne vključujejo v plačilo za opravljeno delo fizični osebi, ki je opravila delo za naročnika. Lahko pa, pred sklenitvijo podjemne pog. naročnik in podjemnik vkalkulirata v vrednost bruto zneska iz podjemne pog. tudi morebitne stroške, ki bi nastali pri opravljanju dela podjemnika. Lp - TITA
mery1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mery1 »

Hvala za izčrpen odgovor.

lepe praznike s čimveč lepega vremena.
mery1
Odgovori