PorodniŠka+popoldanski s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
polona a
Nov član
Nov član

PorodniŠka+popoldanski s.p.

Odgovor Napisal/-a polona a »

Imam en kar zakompliciran primer. vem tudi, da je bilo že nekaj na to temo napisanega a vseeno nisem našla vseh odgovorov na meja vprašanja.

Trenutno sem zaposlena za določen čas (do vrnitve ene s porodniške-do približno sredine februarja 2009).
Rok poroda imam v začetku decembra, tako da bom s porodniško začela enkrat novembra.
Odprt imam popoldanski s.p. od prejšnjega meseca. Delam sama.

Vem že, da po prenehanju mojega delavnega razmerja moram popoldanski s.p. spremeniti v navadnega kar po moje pomeni da bom potem morala prispevke plačevati za normalen s.p. kar znaša približno 200 evrov.
Zanima me ali moram med porodniško tudi plačevati te prispevke ali ne?

Ali se da s.p. dati na kako "mirovanje" za čas porodniške.

Hvala za odgovor
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Če boste na dan nastopa porodniške zaposlena potem imate status zaposlenega z vsemi zavarovanji in delovno dobo do izteka porodniške. Pogodba s podjetjem vam sicer vmes poteče, vendar vam pripsevke do konca porodniške tako ali tako plačuje Minsitrstvo za finance.

Se pravi, da do konca porodniške ne rabite narediti nič.

Med porodniško sami v popoldanskem s.p.ju ne smete delati, lahko pa dela kdo drug. Ob konucu porodniške pa si ali poiščete novo službo in imate popoldanski s.p. ali pa se kot s.p. zavarujete in delate polno kot s.p.
maja&maja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a maja&maja »

Hvala, tudi meni ste pomagali, ampak...

Kako to mislite, da mi do konca porodniške ni treba storiti nič.
Jaz bom začela s porodniško naslednji teden, pa imava z možem tudi popoldanski s.p. Glede na to, da je on za vse pooblaščen, mi ni treba nikamor nič javiti? Jaz pa seveda med tem časom ne bom nič delala.

Sem pa drugače redno zaposlena.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Ni vam treba nikamor nič javiti. Še vedno ste vi lahko podpisnik za vse in še vedno lahko urejate vse uradne zadeve ( DURS,banka,.... ) Ne smejo pa vas dobiti, da bi delala, ker lahko izgubite pravico do porodniške.

Vaš popoldanski s.p. ima lahko prihodke ( s tem, da dela mož ) ali pa tudi ne. Uradno v mirovanje ali kaj podobnega pa ni potrebno in mogoče dati.
maja&maja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a maja&maja »

Hvala :palca:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

MG : Vaš popoldanski s.p. ima lahko prihodke ( s tem, da dela mož )

Če je pooblaščen za zastopanje, to po mojem samo po sebi še ne pomeni, da lahko dela namesto Vas.
Morda gre z varianto z brezplačnim delom družinskega člana (prijavljanje na UE, omejene ure...).
Še kako mnenje? lp
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

[quote="starči"]MG : Vaš popoldanski s.p. ima lahko prihodke ( s tem, da dela mož )

Če je pooblaščen za zastopanje, to po mojem samo po sebi še ne pomeni, da lahko dela namesto Vas.
Morda gre z varianto z brezplačnim delom družinskega člana (prijavljanje na UE, omejene ure...).
Še kako mnenje? lp[/quote]

Zakaj pa ne bi mogel delati. Ga pač plača po podjemni pogodbi. Potrebno je skleniti pogodbo in zadeve urediti tako, da so uradne. Lahko ga celo zaposli za določen čas za par ur na teden.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

S pogodbo ja, samo najbrž podjemna ne pride v poštev (ni posamezen, občasen posel?). lp
BerniL
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a BerniL »

Pozdravljeni.

Sama sem v podobni situaciji.

Imam s.p. in delam sama. Sem noseča in če grem v bolniško pred začetkom porodniške potem takem seveda ne morem delat in izstavljati račune.
In sedaj moje vprašanje:
Ali lahko vzamem študenta za 2-3 ure dnevno da opravlja delo (škoda bi bilo izgubiti pomembno strranko) in potem normalno izstavljam račune kljub moji bolniški?

In seveda ali je možna ista varijanta v sami porodniški?

Hvala za odgovor in lep dan
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

BerniL lahko brez problema. Za čas bolniške in za čas porodniške.
Odgovori