Dvigovanje gotovine - brez omejitve v d.o.o.!
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Dvigovanje gotovine - brez omejitve v d.o.o.!
Kako naj prepričam podjetnika, da ne sme dvigovati gotovine iz TRR podjetja. Namreč nekako "sumim", da mojih priporočil (ukazov) ne jemlje restno. Izplačal si je precejšnjo vsoto na račun založenih sredstev iz preteklih let, prišel do "dna", a ne vem, če se bo znal ustaviti. Če me spomin ne vara, sem mu že vse me vem kolikokrat obrazložil, a me verjetno ne jamlje resno.
Bojim se, da je na raznorazne "grožnje" imun (čeprav se mu je kljub moim opozorilom udejanilo vse (skoraj vse), na kar sem ga opozarjal).
Bojim se, da je na raznorazne "grožnje" imun (čeprav se mu je kljub moim opozorilom udejanilo vse (skoraj vse), na kar sem ga opozarjal).
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 06 Maj 2008, 14:43, skupaj popravljeno 2 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Poznam take - z nekaterimi podjetniki je res križ. Podjetje imajože 10, 15 let - vse skozi jim dopovedujemo enako pa nič ne pomaga.
Če nima več založenih sredstev, mu pač pripravite kreditno pogodbo in ga pisno opozorite na nepravilnosti.
Tukaj pa mene zanima nekaj drugega. Pravite, da si ni izplačal plač? Ali so obračunane? In kaj ste oz. boste naredili z njimi?
Imam primer obračunanih in neizplačanih plač ( za enega od solastnikov) iz leta 2003. Pravi, da jih ne bo nikoli izplačal in naj jih kar odpišem. Ali lahko?
Če nima več založenih sredstev, mu pač pripravite kreditno pogodbo in ga pisno opozorite na nepravilnosti.
Tukaj pa mene zanima nekaj drugega. Pravite, da si ni izplačal plač? Ali so obračunane? In kaj ste oz. boste naredili z njimi?
Imam primer obračunanih in neizplačanih plač ( za enega od solastnikov) iz leta 2003. Pravi, da jih ne bo nikoli izplačal in naj jih kar odpišem. Ali lahko?
slava
Če je podjetni podjetnik dal družbi kredit, si ga lahko povrne tudi z dvigom gotovine. A to seveda ne pomeni, da ni potrebna papirologija (kreditna pogodba, obračun obresti, etc.). Če si je že vrnil več, kot si je posodil, pa tako, kot pravi Slava - kreditna pogodba "v obratni smeri". In pisna komunikacija, da ne bo izgovorov na nepoznavanje zakonodaje ali celo na računovodski servis (čeprav v tem primeru ne govorimo o računovodenju, kajne...
)
Slava, če vaš solastnik ni bil nikjer drugje zaposlen, mislim, da bo treba od obračunanih in neizplačanih plač poravnati vse davke in prispevke, v kolikor solastnik ni bil nikjer drugje zaposlen. Verjetno z obrestmi vred.
Upam, da se bosta z Mirkom čimprej znebila takih strank.
Slava, če vaš solastnik ni bil nikjer drugje zaposlen, mislim, da bo treba od obračunanih in neizplačanih plač poravnati vse davke in prispevke, v kolikor solastnik ni bil nikjer drugje zaposlen. Verjetno z obrestmi vred.
Upam, da se bosta z Mirkom čimprej znebila takih strank.
Mincek
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Nisem sicer v forumski igrici, ampak sem trenutno v vlogi davčnega inšpektorja!!! Dvigi gotovine oziroma poraba denarja za privatne namene in naknadna "prekvalifikacija" v kredit in hkrati neobračunane plače ........... po davčnem pregledu se kreditna pogodba spremeni v osebni prejemek/plačo, dodajo se prispevki in dohodnina ...... in seveda globa oziroma kazen za navidezno kreditno pogodbo.... itd.
LP
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Lahko bi bila forumska igrica
(dobra ideja); tudi če bi bila kraditna pogodba sklenjena formalno pravilno, tudi poravnava le-te, s pripadajočimi obrestmi, se ob neizplačilu plač porodi vprašanje vira dohodka podjetnika.....
Dokler pa tega pregleda ni, se ne zgodi nič. Tudi če obračunaš prispevke, pa teh ne izplačaš mu to ne pomeni - nič.
PS.: Nazadnje dobiš le namig: kaj se pa ti greš, kaj pa ti veš o vsem tem, naivnež! Ko se pa kaj zgodi, je pa ... tišina.
Dokler pa tega pregleda ni, se ne zgodi nič. Tudi če obračunaš prispevke, pa teh ne izplačaš mu to ne pomeni - nič.
PS.: Nazadnje dobiš le namig: kaj se pa ti greš, kaj pa ti veš o vsem tem, naivnež! Ko se pa kaj zgodi, je pa ... tišina.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Če lahko, bi ostala pri neizplačanih plačah. Gre za znanca, ki se je pač znašel v težavah. Po približnu letu dni si je našel drugo zaposlitev. Firme ne more zapreti zaradi teh plač in nekaj zalog od katerih bi moral plačati DDV. Res ne vem, kaj naj mu svetujem. Ker mu to leto dni delovne dobe ne pomeni nič, je rekel naj plače odpišem. Zato me zanima kako je z zastaranjem terjatev zaposlenih do delodajalca. Kolikor sem prebrala zastarajo po 5 letih?
slava
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Da, tako je. VErejtno pa ste na PIZ poslali prazen obrazec M4/M8, da je vsaj doba evidentirana.
V mojem primeru o tem, da bi si izplačal plače le sanja; načeloma se strinja, da bi si izplačal le prispevke (zavarovalna osnova 40), in da bi živel iz dobička. A to je iluzija, ker bo moral do takrat pokriti ogroooomno izgubo.
Poslovanje podjetja je pa vse prej kot poslovno..... dejasnko ga živijo dobavitelji, ker jim ne plačuje, oziroma jim, delno, poplača, ko dobi on plačan posel, ki ga je, kot pavi on, sam financiral
V mojem primeru o tem, da bi si izplačal plače le sanja; načeloma se strinja, da bi si izplačal le prispevke (zavarovalna osnova 40), in da bi živel iz dobička. A to je iluzija, ker bo moral do takrat pokriti ogroooomno izgubo.
Poslovanje podjetja je pa vse prej kot poslovno..... dejasnko ga živijo dobavitelji, ker jim ne plačuje, oziroma jim, delno, poplača, ko dobi on plačan posel, ki ga je, kot pavi on, sam financiral
Mirko
Mirko

-
MARJETICAVA
- Računovodja

Dokler ni odjavljen na ZZZS, je zaposlen. Ko je zaposlen, mu pripada plača. Torej, plača mora biti obračunana in tudi če se zaposleni netu odpove, prispevki bodo s strani DURSA izterjani in ne morete jih kar tako odpisati. To je le moje mnenje. DURS ima namreč podatke, ki jih ob zaposlitvi in ob odjavi iz zavarovanja na obrazcu M1/M2 oddate na ZZZS.