rentabilnost sp in ustanovitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kuhar
Nov član
Nov član

rentabilnost sp in ustanovitev

Odgovor Napisal/-a kuhar »

pozdravljeni se odlocam za odprtje sp oziroma tehtam med odprtjem sp ali med povisanjem pogodbe o delu.

namrec dogovorjen sem za dve varijantiin nekako moram izracunati katera se mi bolj splaca na letni ravni.

pogodba o zaposlitvi:
2000 bruto
+potni stroski cca 200

ali

pogodba o zaposlitvi
1200 bruto
in
iztavim racun za 1000 preko sp

ce ima kdo voljo za racunati bi bil zelo vesel.
imam ze kar nekaj mnenj in tudi ustvarjeno lastno mnenje vsekakor se pa veselim se vec vasih saj vec glav vec ve.

imam se nadaljna vprasanja vendar bom za zdaj z njimi se pocakal.

hvala :D
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

kuhar
Nov član
Nov član

hvala - s tem sem si ze pomagal in marsikaj izracunal...vendar nisem cisto racunovodja tako da mi tezave dela na letni ravni - ce prav razumem se znesek nominiranega popoldanskega sp ne uposteva v dohodnino oziroma bolje receno ne bom placal nic vec dohodnine kar zasluzim preko sp?niti davka na dobicek?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

kuhar
Nov član
Nov član

hvala hvala in se enkrat hvala.

morda mi kdo lahko razlozi naslednji stavek:

Pri tromesečni napovedi si normiranec obračuna le ustrezne normirane stroške (25+15%).

normirani stroski 25% mi je jasno ni mi jasno kaj je +15%? :oops:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

15% je dodatna olajšava samo za kulturnike in novinarje. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Predpostavljam, da ste ta stavek "ujeli" pri normirancih - tistih, ki samostojno opravljajo poklic na področju kulturnih dejavnosti; in tistih, ki samostojno opravljajo novinarski poklic: ti imajo pravico do zmanjšanja davčne osnove v višini 15% prihodkov letno, do zneska 25.000€. Zato se upoštevajo "odbitki" od posameznega obdavčljviega dohodka: 25% normiranih odhodkov + 15% posebne osebne olajšave (glejte 113. člen Zakona o dohodnini)

In četudi so nekateri kuharji umetniki na svojem področju, te olajšave ne morejo koristiti.

Lp
kuhar
Nov član
Nov član

aha hvala lepa za informacijo.

samo se eno vprasanje.

pri normirancu :

100 enot iztavis racun
od tega je priznanih 25% stroskov se pravi je davcna osnova
75 enot od katerih mora podjetje kateremu sem iztavil racun placati 25% dajatev in mi dejansko nakaze 56,25 + 25 od stroskov se pravi nakaze 81,25?
imam prav?
in to dejansko ostane od cesar ne placam nobenega davka vec ne od dobicka ne konec leta dohodnine,...?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

... ne placam nobenega davka vec ne od dobicka ne konec leta dohodnine,...

To pa ne - pade v končni obračun, po katerem boš še doplačal ali pa dobil nazaj (odvisno od dohodkov). lp
PS Izračun je prav.
kuhar
Nov član
Nov član

spotoma bi se vprasal kaj je s stroski pri normirancu - ce razumem prav se mi jih prizna 25% od dohodkov in mi jih ni potrebno dokazovat? se pravi recimo mi mobitela ni potrebno spremeniti narocnine na sp? :oops:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zasebniku, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov (stroškov) v višini 25%, ni potrebno dokazovati stroške z listinami. Od vsakega dohodka se upošteva 25%, ne glede na to, koliko so dejanski stroški povezani z opravljanjem dejavnosti. Stroški so tako lahko večji od 25%-ov: v tem primeru je pač zasebnik slabo presodil velikost svojih stroškov, ki so potrebni za njegovo delovanje; lahko pa so dejanski stroški manjši od teh 25%-ov - v tem primeru je pač zasebnik nekaj "prihranil".

LP
Odgovori