izračun dopusta in regresa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matkeg
Nov član
Nov član

izračun dopusta in regresa

Odgovor Napisal/-a matkeg »

Živjo!!
Zaposlen sem od 1.10.2008 in to STALNA ZAPOSLITEV!!
Zdej me pa zanima kolikšen del regresa mi pripada za 2007 če sploh mi!???
Glede dopusta pač dobil sem izračun 20 dni!Delam v proizvodnji na RAČUNALNIKU cel delovni čas kjer programiram za stroj,ampak zraven je LASER in PREBIJALKA, dva stroja ki nista prav ''TIHO'' in je hrup kr precejšen!!Zdaj me pa zanima koliko če mi pripada dopusta glede na pogoje dela HRUP in RAČUNALNIK????Nikjer nisem zasledil kje bi ti pogoji dela bili definirani, zato bi rabil pomoč prosim!!
lp
Matjaž
matkeg
Nov član
Nov član

se opravičujem zaposlen sem od 1.10.2007!
Matjaž
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Verjetno ste hoteli zapisati od 01.10.2007 - ste zaposleni za nedoločen čas! Torej za leto 2007 vam pripada regres v višini 3/12. Glede letnega dopusta si poglejte v ZDR (Ur.list RS št.103/2007) in sicer 159. člen 1. odstavek: "Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni za posameznega delavca". 3. odstavek 159. člena ZDR : "Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti". To so zakonske podlage za določitev števila dni za posameznega delavca. Vendar, s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi se lahko določi tudi daljše trajanje letnega dopusta, kot je določeno v ZDR. Navadno se dodatni dnevi letnega dopusta določajo glede na delovne pogoje, zahtevnost dela, pridobljene izkušnje ter pogajalsko moč posameznega delavca z delodajalcem. ZDR ne določa maksimalnega trajanja letnega dopusta. Predlagam, da si preberete vašo KP dejavnosti, kjer boste našli več podatkov o določitvi letnega dopusta.Lp-TITA
matkeg
Nov član
Nov član

ja ja 1.10.2007 sem se zaposlil ja bil tiskarski škrat!!ja kdaj pa naj bi ta regres bil uzplačan potem??? regres za 2008 dobiš ubistvu za nazaj ( do 1.6 naj bi dobil regres te 3/12 al kaj)???nisem čis dobr razumel!!
aha glede dopusta pa KOLEKTIVNA pogodba potem oz. dogovor z delodajalcem!!čeprav v KP za dejavnost elektro industrije ni nikjer definirano za pogoje dela koliko ti preipada dopusta vse je našteto sam splošno!!!
Matjaž
TITA
Računovodja
Računovodja

Glede izplačila 3/12 regresa za leto 2007 se morate dogovoriti z vašim delodajalcem, kdaj vam bo izplačal del regresa, ki vam pripada za leto 2007. Zakonski rok je 01.07. in za nelikvidne 01.11. za tekoče leto. V KP elektroindustrijske dejavnosti ( Ur. list RS št. 108/2005 ) v 22. členu od točke 1 do točke 9, boste našli vse potrebne podatke oz. pogoje in koliko dni, in v katerem primeru delavcem v elektroindustriji se lahko določi več dni dopusta. Lp - TITA
matkeg
Nov član
Nov član

..

aha se pravi regres dobiš za tekoče leto ne za preteklo leto!???tko da za letos dobim POLNI REGRES za lani pa dodatne tiste 3/12 kot se pač dogovorim!!
Matjaž
TITA
Računovodja
Računovodja

Pri obračunu regresa za leto 2007, delodajalec mora na obračunanih obrazcih prikazati, da se regres izplačuje za nazaj oz. za leto 2007. Regres , ki vam pripada za leto 2008 je delodajalec dolžan izplačati do 01.07.2008 oz. če ima probleme z likvidnostjo do 1.011.2008. Pravilno ugotavljate, da boste prejeli cel regres za leto 2008 in 3/12 za leto 2007 - kdaj, bo odločil delodajalec! Le še dodam, da vam je tudi pripadal sorazmerni del letnega dopusta oz. prav tako 3/12 od celotnega dopusta, katerega ste vpisali v Pogodbo o zaposlitvi s svojim delodajalcem ob zaposlitvi. Lp-TITA
matkeg
Nov član
Nov član

..

ok hvala ti za te odgovore , pa lep dan želim
lp
Matjaž
Odgovori