Spet ta ddv - blago v tranzitu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Spet ta ddv - blago v tranzitu

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Pozdravljeni
Dobili smo naročilo za prevoz novega del.stroja iz Nemčije do Slovenije. S tem smo končali delo. Ker je naš naročnik Slovenec , sem mu hotela obračunati DDV. On pa pravi, da je njegov naročnik tujec iz Nemčije in da to blago potuje naprej za Makedonijo, torej je blago v tranzitu in bo opravljen izvoz in da mu ne smem obračunati DDV-ja.
Mislim , da nima prav, vendar nisem sigurna , pa bi prosila, da mi pomagate.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Moje mnenje je, da je v primeru ko blago potuje iz ene države EU skozi drugo državo EU v namembno državo izven EU gre za oproščen promet skladno s 1.e odstavkom 52.člena ZDDV-1.

Če se motim naj me prosim kdo popravi.

Lp
marea
štajerka
Računovodja
Računovodja

Tudi sama se nagibam k tej klavzuli, ker mi je naš naročnik zagotovil, da bom dobila kopijo dokumenta carine, kjer bo razvidno, da se je stroj carinil.
Malo me pač moti, ker imam trenutno naročilnico od slovenskega prevoznika za prevoz stroja iz D v SLO. In ne vem ali lahko vsi , ki smo v tej verigi prevoza upoštevamo to klavzulo ali samo končni prevoznik, ki bo obračunal prevoz od D do Makedonije?
Lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Tako je. Opisano velja v primeru, da je blago bilo izvozno ocarinjeno tam kjer se začne prevoz. Počakajte, da vam posredujejo dokument, da boste imeli tudi dokazilo.
Menim, da oprostitev velja tudi za podizvajalce.

Lp
marea
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

vsi v verigi upoštevate to klavzulo.

naj vam popravi naročilnico, naj dopiše, da gre roba v makedonijo, vi pa počakajte na papir (dokazilo-kopijo iz carine) in šele potem izstavite račun brez DDVja. kopijo MORATE imeti priloženo svoji kopiji računa, kot razlog zakaj ne zaračunavate DDVja.
štajerka
Računovodja
Računovodja

Hvala. Super ste :scool:
Lep vikend vsem skupaj ( čeprav glede na prognozo, se bomo lahko le pošteno naspali).
Odgovori