Izdajanje računa pri popold. s.p. - material + storitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana2662
Nov član
Nov član

Izdajanje računa pri popold. s.p. - material + storitev

Odgovor Napisal/-a ana2662 »

Najprej lep pozdrav in že v naprej zahvala za odgovor.

Sem kar velika začetnica na področju računovodstva, vendar zagrižena. :sodobren: Imam enostavno knjigovodstvo, popoldanski s.p. ter sem nezavezanka za DDV; opravljam storitveno dejavnost (med dejavnostmi imam prijavljeno tudi trgovino na debelo in drobno z računalniškimi napravami).

Ustavilo se mi je pri izdaji računa in knjiženju vsega skupaj.
Na željo stranke sem kupila preko spleta (se pravi na ime s.p.-ja)tiskalnik. Ko sem svoji stranki ta tiskalnik montirala (opravila sem torej tudi storitev) sem izdala račun kjer sem stranki zaračunala tako storitev kot tiskalnik - vsako stvar posebej. Zanima pa me:
- v kolikor dobim preko spleta na kupljeno količino materiala popust, ali moram dati popust tudi svoji stranki
- ji lahko obračunam za tiskalnik tudi višjo ceno; navsezadnje zakaj ne
- kako na koncu vpišem v knjigo prihodkov in odhodkov NAKUP in PRODAJO tega tiskalnika

Po pravici povem so ti stolpci v knjigi prih. in odh. zame kar zapleteni. Še posebej stolpec 5 in 23.

Še enkrat hvala za odgovor....
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

:lol: tukaj je vprašanje bolj komercialnega tipa....

torej poenostavljena shema:
ODHODKI - nakup tiskalnika cca 200 EUR z ddv (ker si ga ne smeš odbiti - nisi zavezanka za DDV)
PRODAJA - isti tiskalnik prodaš naprej - 200 EUR + stroški montaže 15,00 EUR + 8,70 kilometrina. ne prikažeš DDV, ampak napišeš klavzulo, da nisi zavezanka za ddv...ne vem točno kateri člen.

STROŠKI, ki si jih pri tem imela -
1. popoldanski s.p. - plačuješ prispevke cca 30 EUR
2. stroški interneta - verjetno imaš internet na podjetje, če iščeš te stvari preko neta - cca 20 EUR
3. tvoje delo - recimo, da si ovrednotla eno uro 15 EUR in da si iskala ta tiskalnik eno uro
4. tvoje delo - da si montirala tiskalnik - normativ eno uro 15 EUR
5. stroški prevoza do stranke - recimo, da imaš do tja in nazaj 30 km - 30x0,29=8,70 EUR
SKUPAJ STROŠKI: 30 + 20 + 15 + 15 + 8,70 = 88,70 EUR

ZAKLJUČEK:

PREJETI RAČUN ZA RAČUNALNIK 200,00 EUR
STROŠKI 88,70 EUR

PRIHODKI izdan račun za računalnik 223,70 EUR

TVOJI PRIHODKI : JIH NI!!!

glej, da pokrivaš stroške - prispevke, bančne stroške, telefon, kilometrino, ure... ne dajaj popusta naprej, če ga slučajno kje dobiš.

:sklovn: saj ne vem, če je bilo resno vprašanje ali ne. :szardi:

glede enostavnega knjiženja - žal ne vem kako deluje.
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Tiskalnik lahko prodate po ceni katero lahko dosežete pri kupcu. Po kateri ceni Vi nabavite tiskalnik, pa je Vaša stvar. Kupca sigurno zanima, ampak to je Vaša poslovna skrivnost. Prodajo knjižite v stolpec "prihodki od prodaje", nabavo pa v stolpec "nabava blaga, materiala". Točne nazive stolpcev ne vem ker že par let ne delam enostavnega knjigovbodstva.
Glede prejšnje kalkulacije, pa je zelo groba in bi veljala če bi v enem mesecu izstavili samo en račun. V vsakem primeru, ni mogoče povedati da ni prihodkov. Prihodki so bili. Ali bo dobiček na koncu leta, pa je drugo vprašanje. Vsekakor je dobro če si seštejete vse fiksne stroške v mesecu (prispevki, telefon , mobitel, internet...) in ugotovite s katero minimalno maržo morate delati da pokrijete vsaj svoje stroške.
Glede stolpcev 5 in 23, napišite nazive stolpcev.

LP :ssram: :ssram: :ssram:
ana2662
Nov član
Nov član

Hvala za oba odgovora. :D Mislim, da sem dobila dovolj informacij, da vem kako in kaj naprej. Včasih je človek na momente kar zmeden pri vsem skupaj. :) Še 1x hvala. Vsekakor bom pomoč na tem portalu še potrebovala.

Lep dan
ana2662
Nov član
Nov član

Kar se tiče stolpca 5 pa je le ta: Nabavna vrednost kupljenih količin materiala, 23 pa: Nabavna vrednost prodanega blaga in materiala ter stroški porabljenega materiala.
Če jaz prav razumem to pomeni, da vrednost kupljenega tiskalnika vpišem pod 5 in pod 23 bi pisala prim. strošek kartuše, ki bi jo poleg tiskalnika prodala stranki (kartuše so bile prej kupljene prim. v večjih količinah na zalogo - se pravi prodajam kartušo iz zaloge) :szardi:
Odgovori