Vodenje knjig pri s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
minigrad
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Vodenje knjig pri s.p.

Odgovor Napisal/-a minigrad »

Pozdravljeni!

Sem nova obiskovalka tega foruma. Z možem sva odprla s.p., kot popoldansko obrt. SIcer delam v računovodstvu, ampak za d.o.o.-je. IN nimam pojma kako poteka vodenje pri s.p.-ju.
Vzela sem dvostavno knjigovodstvo, zdaj pa poslušam okrog sebe zakaj nisem vzela enostavnega knjigovodstva, ker za začetek itak ne vem kako mi bo šlo.
Prosim za kakršnokoli pomoč. ALi mogoče obstaja na internetu kakšna stran poleg Računovodje ali Superdavkov, kjer si lahko pomagam? Za začetek sva se z možem odločila, da bom na roke vodila papirje, pa me zanima kakšne obrazce potrebujem in ali bom sploh lahko ročno to delala ali je bolja, da si priskrbim kakšen program? Če ja, bi prosila za kakšen kontakt, za poceni program in da je enostaven.

SKratka rada bi par nasvetov in informacij, ki jih kot začetnik še kako potrebujem

Hvala in lep dan.
Lep dan.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Će vodite že d.o.o., potem ne bo problemov z vodenjem s.p.-ja. Poglejte malce kontni plan :spomezik: . Ravno tako ima konte po razredih, vsebinsko je razlika najbolj opazna v dolgoročnih obveznostih in terjatvah. predvsem razred 9, kjer imate pretoke v in iz gospodinjstva na kontu 920.

Nekaj knjižb sem že zbral iz foruma v bazi znanja, nekaj jih še bom. Upam, da vam bo v pomoč.

Tu je povezava: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... podjetniki .
Sicer pa je knjiženje enako kot za d.o.o., mogoče le malce drugi konti. Stroške je povsod stropek, obveznst tudi. Razlika je le v obdavčitvi in v tem, da s.p. prosto razpolaga z gotovino.

Ni pa bonitet in odloženih davkov - v kolior se v d.o.o. mogoče s tem srečujete.

Če kaj ne veste, kar vprašajte!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
minigrad
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Vodenje knjig pri s.p.

Odgovor Napisal/-a minigrad »

Mirko, najprej hvala.
Imam pa še eno vprašanje. Kaj mi predlagate? ALi bom lahko od začetka ročno knjižila in kakšne obrazce moram kupiti. Če pa ne, mi pa prosim predlagajte kakšne dober in poceni program.

Hvala, Nataša.
Lep dan.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tega pa na samem portalu ne smemo početi, :oops: reklama je pač prepovedana.

Najbolje je, da se zanj odločite sami. Važno pri njem je kot prvo možnost nadgradenj, vzdrževanje, podpora... in seveda funkcionalnost.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Predlagam da ne vodite ročno, programi olajšajo zadevo, predvsem pri zaključnih računih in tudi pri sprotnih evidencah. Tudi enostavnemu knjigovodstvu se raje izognite, ker ni v redu...Dvostavno vas pripelje do boljše preglednosti poslovanja. Pri enostavnem: če se kje zmotite, sploh ne veste da ste se zmotili. Zato je zelo ponesrečeno ime "enostavno", vsi mislijo, da je lažje...pa temu ni tako...Sploh pa če že obvaladate dvostavno pri d.o.o.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Pošljite mi mail pa vam okvirno obrazložim in cenovno ovrednotim program.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Propaganda je na tu prepovedana, v kolikor želite oddati ponudbo, je na voljo za to namenjen podforum :spomezik: .
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Pozdravljeni,

Zanima me kako ste se znašli? Obstaja kakšna literatura?
Trenutno se ukvarjam s podobnim problemom in bom zelo vesela vašega odgovora!
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vrgli smo se v vodo in če smo hoteli ali ne, smo prišli iz nje, pa čeprav mogoče še vedno nismo splavali.

Oprostite, ušla mi je rdeča nit :szardi: - s kakšnim problemom se ukvarjte? :wink:

Literatutra verjetno obstaja, a kot veste, še vedno velja cenzura... :sjezen: A ker vodite knjigovodstvo že za d.o.o. in društva, ne boste imeli težav še s s.p.-ji. Princip je isti. Obstajajo neke specifike, kar je razvidno že iz samega kontnega plana.

Pomagali ste mi tudi forumovci. :ssirok:
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Hvala za nasvet in spodbudo. Res sem nekaj našla na portalu, nekaj na ZRFR, če bo treba pa še bom vprašala. Sicer sem še v tisti fazi raziskovanja - saj veste - nekdo vpraša: bi ti to meni naredila, pa želim najprej vedeti kaj to pomeni.
Mirko, a ste rekli plavanje? Kaj je že to? Bomo morali spet malo na dopust, da obnovimo znanje!! :)

LP
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tako nekako! :spomezik:
Mirko Slika
Odgovori