Prosim za nasvet:
Sem upokojeni 100% lastnik svojega podjetja. Direktor je ob moji upokojitvi postal sin, ki pa se bo sedaj polno zaposlil v drugem podjetju, pri meni pa bo ostal direktor na podlagi pogodbe o poslovodenju. Hkrati sem tudi prokurist svojega podjetja (vpisan v sodni register), vendar brez posebne pogodbe o prokuri. Izplačil nimam trenutno nobenih. Sedaj bi izplačila želel na podlagi neke pogodbe o prokuri...
1. Kakšno pogodbo o prokuri moram skleniti in "s kom"?
Jo podpišem sam s seboj ali mi jo mora podpisati sin, kot predstavnik podjetja-delodajalec, jaz pa kot prokurist-neke vrste "delojemalec"?
2. Kolikšno je lahko moje izplačilo v evrih za delo, da mi ne "vzamejo" penzije? Je potrebno ob izplačilu odvesti akontacijo dohodnine in koliko, če ja?
3. Ali si lahko na podlagi pogodbe o prokuri izplačam tudi povračila stroškov do višine uredbe vlade poleg izplačila za delo seveda?
4. ali lahko računovodkinja še vedno nakaže vso refundacijo za materialne stroške podjetja normalno naprej na sinov TRR, tako kot včasih, ko je sin imel še pogodbo o zaposlitvi v moji firmi, ker on dejansko cel mesec zalaga-pokriva iz svojega "žepa" različne stroške podjetja (gorivo, pisarniški material,...), čeprav bo on imel po novem samo pogodbo o poslovodenju moje firme. Ali je tudi to potrebno opredeliti v sinovi pogodbi o poslovodenju?
Veliko vprašanj...
Hvala za pomoč v naprej.
LP Metka
Izplačilo upokojencu-prokuristu
Moderator: Mirko Zbačnik
Dopolnjujem lonček...sem prokuristka s.p-ja, da lahko urejem vse zadeve v njegovem imenu. Pri s.p. vem da prokura ni obvezna, vendar sem imela težave, ko se hotela urejati njegove osnovne in druge zadeve, ki bi jih v bistvu lahko samo on. Zato so mi na obrtni zbornici svetovali naj bom prokurust-ka in sedaj je vse ok. Urejam kot da je moj s.p.
Toliko o mojem primeru.
Toliko o mojem primeru.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde