rezident za dohodninu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Chawa
Nov član
Nov član

rezident za dohodninu

Odgovor Napisal/-a Chawa »

v letu 2005 in 2006 sem bil rezident za dohodnino, za 2007 nisem, kako je to možno? Tujec sem, delam pod enakim pogoji, delovno dovoljenje....
RETIM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RETIM »

Pozdravljeni,

najprej preverite, če ste rezident (opisano spodaj). V kolikor ste in niste prejeli informativnega izračuna dohodnine niti zdaj v tem tednu, ko prijaha ven nov sveženj (mislim, da tudi zadnji) morate do 30.06.2008 sami oddati napoved dohodnine na podlagi podatkov, ki so vam jih posredovali vaši delodajalci. Preveri tudi pri njih.

REZIDENT je zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Republiki Sloveniji in od vseh dohodkov, ki imajo vir izven Slovenije.

Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
• Ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v RS
• Je diplomat
• Je zaposlen v diplomatski misiji in je drugi občinski ali državni uslužbenec v tujini
• Ima običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v RS
• In je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.

NEREZIDENT je zavezanec za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji.

Nerezidenti so:
• Tuji diplomati
• Tujci zaposleni v diplomatski misiji in drugi občinski ali državni uslužbenci v RS
• Tuji funkcionar, strokovnjak ali uslužbenec mednarodne organizacije
• Tuja fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. v Sloveniji bo bivala izključno kot tuj strokovnjak za dela, za
katera v Sloveniji ni dovolj ustreznega kadra
2. ni bila rezident v kateremkoli času petih let pred prihodom v Slovenijo
3. ni lastnik nepremičnine v Sloveniji
4. bo bivala v Sloveniji manj kot 365 dni

Zavezanci iz prvih treh alinej so vedno nerezidenti, nerezident pa je vedno tudi fizična oseba, ki biva v Sloveniji izključno zaradi študija ali zdravljenja.

Obračunana in plačana akontacija dohodnine se zavezancu- nerezidentu, šteje kot dokončen davek.

O izpolnjevanju pogojev tuje fizične osebe iz četrte alineje odloča
pristojni davčni urad in o tem izda pisno potrdilo.

Lp
Chawa
Nov član
Nov član

v Sloveniji sem od 10.2005, programer, delovno dovoljenje/dovoljenje za začasno bivanje je skoz enako, oziroma se podaljšuje, upam da sem na
• Ima običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v RS
do zdaj dobival izračun dohodnine, a kako da 2007 nisem rezident, to ne vem, ali je možno da so zgubili moje podatke?

Hvala.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Sklepam, da rezidentskega statusa nimate urejenega.

V pomoč vam je lahko tale poziv durs-a:
http://www.durs.gov.si/nc/si/splosno/cn ... 2727/5367/
Chawa
Nov član
Nov član

Verjetno je to, ali je to po nekaterem novem zakonu, ali neka nova odločba, ker sam do zdaj (od 10.2005-...), saj upam, bil rezident? Jutri bom do DURS-a, hvala na odgovorima....
Odgovori