Začetna knjiženja pri s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Začetna knjiženja pri s.p.

Odgovor Napisal/-a anba »

Zanima me, kako se knjiži začeteke delovanja s.p., predvsem kapital.

Pri d.o.o. se knjiži začetno vplačilo v osnovni kapital v obliki denarja ali vložka v obliki osnovnih sredstev. Kako je knjiženje pri s.p.? Kako se knjiži kapital, glede na to, da se prosto razpolaga z osnovnimi sredstvi.
Hvla za odgovore in lp
:roll:
RETIM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RETIM »

Vaše vprašanje mi ni najbolj jasno.
Kapital - pretok med s.p. in gospodinjstvom se knjiži na 924.

lp
anba
Računovodja
Računovodja

Zanima me začetna knjižba.

Pri d.o.o. se knjiži začetni vložek v družbo, kaj pa se knjiži pri s.p.?
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

SRS 39.48 tč. B : Podjetnikov kapital je lastni vir financiranja podjetnika. Sestavljen je iz prenosov stvarnega premoženja, presežkov iz prevrednotenja ( odvisno od računovodske usmeritve) in čistega poslovnega izida. Dnevno se lahko tudi spreminja ob vsakem pritoku denarnih sredstev iz gospodinjstva in ob vsakem odtoku denarnih sredstev v gospodinjstvo ; in tč. Č) med sredstvi izkazuje podjetnik tudi stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva ob priglasitvi začetka opravljanja dejavnosti t.i. - začetni podjetnikov kapital in če je to stvarno premoženje oprema ali delovni stroji oz. skratka osnovno sredstvo in je s.p. to osn.sred. nabavil pred priglasitvijo samostojne dejavnosti, kot tako na podlagi verodostojne listine (račun ali cenitvenega poročila) knjižite na konto 040/.. v breme in v dobro konta 900/.. začetni podjetnikov kapital - vrednost stvarnega premoženja! Lp - TITA
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

P.s. : sam.podj. ne razpolaga prosto z osnovnimi sredstvi temveč po predpisih, ki se nanašajo na osnovna sredstva- sam.podj. prosto razpolaga le z denarnimi sredstvi na svojem poslovnem TRR. Lp - TITA
anba
Računovodja
Računovodja

Hvala za odgovore.
Odgovori