Oče ima popoldansko obrt. Sedaj pa ko je sin končal študij želi nadaljevati očetov s.p. s tem, da on ne bi bil popoldanc temveč redni s.p.
Zanima me kakšen bi bil davčni učinek, če oče prenese svoj s.p. na sina.
Lepo prosim če ima kdo s tem izkušnje da se javi
Hvala
Prenos očeta - popoldanski s.p. na sina redni s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Mislim, da se s.p. ne da kar takole prenesti. Samostojni podjetnik je fizična oseba. Vi si morate odpreti svoj s.p. kot redno dejavnost. Oče pa bo svoje izkušnje, stranke, poslovne skrivnosti predal vam. Če ima vaš oče kakšna osnovna sredstva pa naj jih proda vam. On bo imel prihodek, vam pa se to knjiži v stroške oz. amortizacija v stroške.
Ko bosta izvedla vse posle lahko oče svoj s.p. zapre.
Upam, da razmišljam pravilno. Naj še kdo drug poda svoje mnenje.
lp
Ko bosta izvedla vse posle lahko oče svoj s.p. zapre.
Upam, da razmišljam pravilno. Naj še kdo drug poda svoje mnenje.
lp
Prenos dejavnosti oziroma prenehanje dejavnosti obravnava 51. člen Zakona o dohodnini. Vendar pa se prenos dejavnosti smatra kot transkacija med povezanimi osebami - povečuje davčno osnovo zasebnika, ki preneha z dejavnostjo, razen:
- ko je prenehanje dejavnosti s prenosom na drugo fizično osebo zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve v skladu z veljavnimi predpisi in ob izpolnjevanju pogojev iz istega člena (1. točka 4. odstavka 51. člena ZDoh-2). Davčna obravnava se prizna, če je priglašena davčnemu organu (glej 303. 304. člen Zakona o davčnem postopku)
Torej prenos dejavnosti in nadaljevanje po drugi osebi je možno, če so izpolnjeni pogoji iz Zakona o dohodnini: smrt, upokojitev, trajna nezmožnost za delo. Če preneha dejavnost iz drugih vzrokov, pa ni možnega prenosa na sina. V tem primeru gre za klasično prenehanje opravljanja dejavnosti.
LP
- ko je prenehanje dejavnosti s prenosom na drugo fizično osebo zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve v skladu z veljavnimi predpisi in ob izpolnjevanju pogojev iz istega člena (1. točka 4. odstavka 51. člena ZDoh-2). Davčna obravnava se prizna, če je priglašena davčnemu organu (glej 303. 304. člen Zakona o davčnem postopku)
Torej prenos dejavnosti in nadaljevanje po drugi osebi je možno, če so izpolnjeni pogoji iz Zakona o dohodnini: smrt, upokojitev, trajna nezmožnost za delo. Če preneha dejavnost iz drugih vzrokov, pa ni možnega prenosa na sina. V tem primeru gre za klasično prenehanje opravljanja dejavnosti.
LP
ZDOH 51.čl.(4)1. prenehanje opravljanja dejavnosti zavezanca s prenosom podjetja ali dela podjetja zavezanca na
...drugo fizično osebo zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve ... !!!! ,zakonca, otroka, posvojenca ali pastorka ...
Omejitve (smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve) veljajo samo ob prenosu na druge osebe ;
na zakonca, otroka... lahko brez omejitev kadarkoli! (pozor na vejice!) lp
PS Nisem jaz pogruntal, sem prebral drugje.
...drugo fizično osebo zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve ... !!!! ,zakonca, otroka, posvojenca ali pastorka ...
Omejitve (smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve) veljajo samo ob prenosu na druge osebe ;
na zakonca, otroka... lahko brez omejitev kadarkoli! (pozor na vejice!) lp
PS Nisem jaz pogruntal, sem prebral drugje.