Dohodnina za študenta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
EdIsA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Izola

Dohodnina za študenta

Odgovor Napisal/-a EdIsA »

Pozdravljeni.

zanima me vaše mnenje, in sicer:

v letu 2007 sem imela do 30.9. status študentke, od oktobra do decembra pa sem bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje. preko študentskega servisa sem zaslužila približno 2.200 EUR. Dohodnine mi niso odvajali.

Ali mislite, da bi morala sama oddati napoved dohodnine, saj informativnega izračuna nisem prejla?

Hvala in lep dan vsem :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Informativnega izračuna niste prejeli, ker vaši dohodki ne dosegajo splošne olajšave.

Vložiti napoved ali ne? Nanizali ste premalo podatkov!
Če so vas med letom oziroma na koncu leta starši uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana (do 30.9. kot študenta, po tem datumu kot iskalko zaposlitve, prijavljeno na zavodu), potem nimate pravico do splošne olajšave. V tem primeru vam ostane le sorazmeren del študentske olajšave: 2800/12 X 9= 2.100 in na koncu obdavčljiva osnova = 100 X 16% = 16 EUR. Ker znesek presega 10 EUR bi davčno obveznost morali tudi poravnati (50. člen Zakona o davčnem postopku: Če se davek ugotovi z odločbo o odmeri davka, se davek ne odmeri, če davek ne bi presegel 10 eurov, razen če ni z zakonom o obdavčenju drugače določeno. O tem se sestavi uradni zaznamek v zadevi).
Kolikor pa vas nihče ni uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana, pa tudi napovedi ne vlagate, saj vaši dohodki ne dosegajo višine splošne olajšave.

LP
EdIsA
Začetnik
Začetnik

Starši so me uveljaljali za obdobje od 1.10 do 31.12., med trajanjem statusa pa ne. Potem vrjetno velja isto, da mi ni potrebno vložiti napovedi?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če greva po črki zakona: zavezancu ni potrebno vložiti napovedi za odmero dohodnino, če obdavčljivi dohodki ne presegajo splošne olajšave. Vaša splošna olajšava je sorazmerni del: 2800/12X9 = 2.100. Vaš obdavčljiv dohodek pa je 2.200. Iz tega vidika je potrebno napoved vložiti, ne glede na to, da z upoštevanjem "študentske" olajšave ne boste plačali dohodnine.

Kako pa bo razumel oziroma tolmačil davčni organ? Najbolje jih je povprašati.

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Navodilo DURS :

Kdaj mora zavezanec sam vložiti napoved za odmero dohodnine

Zavezanec mora vložiti napoved za odmero dohodnine, če mu informativni izračun ni bil vročen do 31. maja 2008, pa je imel v letu 2007 obdavčljive dohodke višje od 2.800 evrov ...

lp
EdIsA
Začetnik
Začetnik

Hvala lepa vsem za odgovore :)
Odgovori