zaposlitev pod šifro 01 ali 40
Moderator: Mirko Zbačnik
zaposlitev pod šifro 01 ali 40
Pozdravljeni. Imela bi tole vprašanje. Ko sem se zaposlila v enoosebni družbi z omejeno odgovornostjo kot administratorka, so me na ZZZS zavedli pod šifro 01. V tem času je v družbi prišlo do sprememb in postala sem njena zakonita zastopnica in sem zdaj zaposlena kot direktorica. Ali to pomeni, da moram na ZZZS spremeniti šifro v 40? Če tega ne storim, ali sem v primeru inšpekcije ali nadzora v kakem prekršku? Hvala za odgovor.
Direktorji enoosebnih družb (lastniki enoosebnih družb), morajo biti zavarovani na osnovi šifra 40 in plačati prispevke v višini kot so določene z zakonom. Za mesec maj 2008 je najnižja bruto pokojninska osnova v višini 761,69 €. Lahko si obračunavate samo prispevke od te osnove (kot pri s.p.) ali pa si obračunate plačo, kjer bruto ne sme biti nižji od določenega.
Pazite bruto se spreminja (ne čisto vsak mesec) zato morate slediti objavljenim podatkom (npr. glas gospodarstva).
Predlagala bi vam, da na zzzs uredite-uskladite vašo prijavo skladno s novim sklepom sodišča. Predvidevam, da vam bodo na zzzs popravili prijavo z datumom spremembe na sodišču. Če si niste nakazovali plače enake ali višje od določene za šifro 40 boste morali narediti poračun za nazaj ter plačati prispevke za to razliko.
Popraviti morate tudi m4/m8 obrazec na zpiz-u . V kolikor to ne naredite se vam ne bo štela polna delovna doba, ampak samo sorazmerno kolikor ste plačali glede na bruto določen znesek.
To se je zgodilo tudi naši stranki Vse smo lepo popravili, doplačali so tisto razliko in vse se je lepo izteklo.
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Lp
Pazite bruto se spreminja (ne čisto vsak mesec) zato morate slediti objavljenim podatkom (npr. glas gospodarstva).
Predlagala bi vam, da na zzzs uredite-uskladite vašo prijavo skladno s novim sklepom sodišča. Predvidevam, da vam bodo na zzzs popravili prijavo z datumom spremembe na sodišču. Če si niste nakazovali plače enake ali višje od določene za šifro 40 boste morali narediti poračun za nazaj ter plačati prispevke za to razliko.
Popraviti morate tudi m4/m8 obrazec na zpiz-u . V kolikor to ne naredite se vam ne bo štela polna delovna doba, ampak samo sorazmerno kolikor ste plačali glede na bruto določen znesek.
To se je zgodilo tudi naši stranki Vse smo lepo popravili, doplačali so tisto razliko in vse se je lepo izteklo.
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Lp
Jaz pa sem lastnik, zakoniti zastopnik, poslovodja in ta tej firmi delam - zame je to edini vir zaslužka. Glede na to, da je podjetje že z določenim stažem, sem takrat ko sem se zaposlil, prijavil osnovo 01 (tedaj še ni bilo polemik 01 - 40). In tako je že 7 let.
Izplačujem si plačo, da lahko preživim - torej več kot je najnižja pokojninska osnova (cca 1000 eur mesečno neto znesek).
Ali je to narobe.
Izplačujem si plačo, da lahko preživim - torej več kot je najnižja pokojninska osnova (cca 1000 eur mesečno neto znesek).
Ali je to narobe.
Glede na našo izkušnjo, ki sem jo opisala zgoraj, bi morali narediti popravek za nazaj.
Konec leta 2007 smo imeli revizijo m4/m8 obrazca, kjer je bilo to ugotovljeno, saj smo morali revizorki predložiti tudi sklep iz sodišča iz katerega je bilo razvidno, da gre samo za enega lastnika. Potrebno je bilo uskladiti prijavo na zdravstvu za nazaj in poravnati razliko prispevkov za direktorja.
V kolikor to ne bi naredili, bi direktorju upoštevali pokojninsko dobo samo sorazmerno.
Ne vem pa kaj bi bilo, če revizije ne bi imeli.
Če ste edini lastnik mogoče bi bilo pametno, da podjetje postane dvo lastniško. Potem teh dilem ne bi bilo več.
Premislite če komu lahko zaupate, da bi postal so-lastnik vašega podjetja. Lahko tudi samo 5% lastnik. (žena,sin,hči, .....). Podlaga 040 se nanaša samo na enoosebne družbe.
Prespite, pa se odločite.
lp
Konec leta 2007 smo imeli revizijo m4/m8 obrazca, kjer je bilo to ugotovljeno, saj smo morali revizorki predložiti tudi sklep iz sodišča iz katerega je bilo razvidno, da gre samo za enega lastnika. Potrebno je bilo uskladiti prijavo na zdravstvu za nazaj in poravnati razliko prispevkov za direktorja.
V kolikor to ne bi naredili, bi direktorju upoštevali pokojninsko dobo samo sorazmerno.
Ne vem pa kaj bi bilo, če revizije ne bi imeli.
Če ste edini lastnik mogoče bi bilo pametno, da podjetje postane dvo lastniško. Potem teh dilem ne bi bilo več.
Premislite če komu lahko zaupate, da bi postal so-lastnik vašega podjetja. Lahko tudi samo 5% lastnik. (žena,sin,hči, .....). Podlaga 040 se nanaša samo na enoosebne družbe.
Prespite, pa se odločite.
lp
Hvala za odgovor, vendar bi me zanimalo še tole: namreč jaz nisem lastnica, sem le zaposlena in še to le za polovični delovni čas, saj drugo polovico koristim po zakonu o starševskem varstvu do otrokovega 3. leta starosti. Sklep sodišča je bil res izdan na moje ime (saj me je edini družbenik imenoval). Ali tudi v tem primeru velja zame vse zapisano (narediti popravek za nazaj) ? Ali mora biti tudi pogodba o zaposlitvi spremenjena v smislu definicije mojega delovnega mesta z dnevom vpisa na sodišče kot direktorica? Oz. ali lahko na pogodbi o zaposlitvi ostane zapisano prvotno delovno mesto?