Delovna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
noviveter
Začetnik
Začetnik

Delovna pogodba

Odgovor Napisal/-a noviveter »

Zanima me,ali je lahko v del. pogodbi za nedol. čas navedena osnovna bruto plača in povračilo stroškov dnevnic in kilometrine(kar ni obdavčeno).Ali je obračun plače po tako napisani pogodbi REGULAREN s strani inšpektorja.V tem primeru bi delavec dobil tako izplačano plačo,delodajalec pa bi pri izplačilu prihranil za davke.Tu se krešejo mnenja,zanima me kako je pravilno. Hvala in pozdrav
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne razumem točno vašega vpršanja; ločati morate kaj je bruto osnovna plača in kaj so povračila strokov v povezavi z delom. Če je narava dela delavca delo na terenu in se dnevno vrača na sedež, mu dnevnica ne pripada. V osnovi ni nič narobe, če je to navedeno v pogodbi, ampak je kar prav, da je vse pregledno. Navadno se tudi to navede v pogodbi, oziroma se navede vir, na katerega se sklcujete (ZDR, kolektivna pogodba, Uredba, interni akt...).

Strošek povračila nikakor ne morebiti nadomestilo za plačo, je le to, kar je. Nikakor pa ne more biti veljavno, da se dogovorite za nek znesek plače, ki je sestavljen iz "redne" plače in fiktivnih "dnevnic in potnih stropkov" iz več razloov.

V kolikor bi davčni inšpetkot odkril izplačilo fiktivnih povračil (neresničnih), bi to vrgel iz davčne bilance, smatral kot boniteto in obrutil kot izplačilo plače, ter verejetno bi sledilo še plačilo kazni.

In še razlogi: prvi je ta, da glede inšpektorata res ni regularen (a tu je še najmanjši problem, a ni zanemarljiv :sjezen: ), drugič gre za utajo davkov, tretjič gre za poslabšanje socialne varnosti delavca zaradi prenizko izplačanih prispevkov....

Upam, da sem pravilno razbral vaše vprašanje, če ga nisem, se vam opravičujem in me popravite. Žal sem imel že realne izkušnje tudi s takim, celo pisnim dogovorom pred sklenitvijo pogodbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

In še nek odgovor, novejši, a razlog je drugačen: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... prispev%2A
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
noviveter
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a noviveter »

Hvala za odgovor.
ja gre se konkretno za voznika tovornjaka.Tu me zanima ali je lahko napisan na pog. bruto znesek plače ki je toliko in toliko in v eni točki nadaljevanja te pog. še,da je delavec opravičen do povračila stroškov po kolektivni pogodbi.Tu je mišljeno za dnevnice in kilometrino,ki bi jo mi obračunali regularno po pot. nalogih in mu jo tudi izplačali.Kakšne nepravilnosti lahko nastanejo ob kontroli inšpektorja.Razumela sem ,da je tu res možen premalo plačan znesek za socialno varnost. Kako je s tem.
Hvala Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kakor navajate, da bi izplačevali kolometrine in dnevnice le skladno z uredbo, torej ne tako, kot sem vas jaz skušal narobe razumeti, ni problemov. Le pri dnevnicah bi se znalo zatakniti, kjer bi morali biti pazljivi. V Uredbi piše, da delavcu, katerega narava dela je taka, da se dnevno vrača na sdež podjetja le-ta ne pripada.

Premajhno plačilo prsispevkov tu ni na vidiku, ker se izplačujejo plače, kot so zapisane v pogodbi. Za kakšno višino plače je odvisno od vaše pogodbe o zaposlitvi. vrsta dejavnosti in s tem povezavi veljavna kolektivne pogodbe. V pogodbi morate zapisati bruto plačo, ali bruto osnovno plačo (kar je za delavca bolje). Če namreč zapišete bruto plača je ta fiksna in se ne "odziva" na povišanja, ki jih občasno dogovorijo socialni partnerji. Če pa zapišete bruto osnovna plača, je dleavec do teh usklajevanj upravičen. Davčno priznana je plača zapisana v pogodbi. Kolikšna je ta, pa se boste z delavcem sporazumeli, ali pa se sklicevali na tarifno prilogo ustrezne kolektivne pogodbe.

Več pozornosti bi posevetil le izplačilu dnevnic, ki naj bi bile izplačane le takrat, ko u pripadajo.
Mirko Slika
Odgovori