odpravnina ob zaprtju s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

odpravnina ob zaprtju s.p.

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Zaposleni so upravičeni do odpravnine. Izračunala sem odpravnino na podlagi 109.člena zakona od delovnih razmerjih.

Povprečje plače zadnjih treh mesecev deljeno npr. z 4 (1/4), če je delavec zaposlen pri nas do 15 let in potem krat 15.

Bega me samo to ali se dalavcu ob odpovedi pogodbe iz poslovnih razlogov izplača odpravnina samo od delovne dobe pri nas. Jaz mislim, da je tako vendar rabim še dodatno potrdilo nekoga, ki ima z tem že izkušnje. :sklovn: :sklovn:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kako glasi 2. in 3. odstavek 109, člena ZDR:
2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
- 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
- 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let;
- 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.

(3) Za delo pri delodajalcu se šteje tudi delo pri njegovih pravnih prednikih.

LP
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Slovan najlepša hvala za tako lep odgovor.

Sedaj pa bi rada, da mi odgovoriš na naslednje vprašanje. Dne 30.5.2008 so podpisali kolektivno pogodbo o uskladitvi plač.
Vodim računovodstvo za dve podjetji. Eno podjetje ima lesarsko kolektivno pogodbo drugo podjetje pa ima pogodbo med delavci in zasebniki.

Zanima me ali kaj veste ali velja ta uskladitev potem za obe podjetji in kakšne posledice so lahko, če te uskladitve direktor ne bo potrdil.

Hvala! :twisted:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

2. člen kolektivne pogodbe o izredni uskladitvi plač za leto 2007 in načinu usklajevanja plač, povračil .....za leti 2008 in 2009, pravi:
stvarna veljavnost:
- za delodajalce v zasebnem sektorju, za katere ni sklenjena kolektivna pogodba dejavnosti;
- za delodajalce, za katere je sklenjena kolektivna pogodba dejavnosti se določbe te kolektivne pogodbe uporabljajo le glede tistih pravic in obveznosti, ki jih kolektivna pogodba dejavnosti ne ureja.

7, 8. in 21. člen kolektivne pogodbe velja od dneva podpisa pogodbe naprej, to je od 30.05.2008 - nanaša pa se na izredno uskladitev plač za leto 2007 (7. člen); izvedbo enkratnega poračuna plač (8. člen); regres za letni dopust za leti 2008 in 2009 (21. člen).

Poglejte kolektivno pogodbo za lesno dejavnost (aneks k tarifni prilogi - Ur.l. RS 32/08) in preverite ali je nova tarifna priloga v skladu s 7. členom kolektivne pogodbe o izredni uskladitvi plač..... Kolektivna pogodba med delavci in zasebniki prav gotovo ne obravnava tega izrednega zvišanja, kar pomeni, da delodajalci uporabljajo neposredno kolektivno pogodbo o izredni uskladitvi.....

LP
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ja uradni list sem preverila in so v uradnem listu vešji zneski po tarifnih razredih kot pa po nopvi kolektivni pogodbi.

Pri nas imamo izhodišča po tarifnih razredih še večja kot pa je to predpisano z lesarsko kolektivno pogodbo.

Ali moramo potemtakem sedaj ravnotako povišati plače ali velja to samo za tiste, ki imajo plače manjše kot pa je predpisano v lesarski kolektivni pogodbi.
Odgovori