Odkup lesa od kmeta-NUJNO!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tac
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ajdovščina

Odkup lesa od kmeta-NUJNO!

Odgovor Napisal/-a tac »

Od kmeta bi odkupili les za izdelavo embalaže za naše izdelke. Kmetu bi plačali na TRR.

Zanima me, kako poknjižim, ker kmet ne bo izdal nobenega računa.

Je mogoče potrebno skleniti kako pogodbo?

Prosim za vašo pomoč.

LP
Tatjana
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

Kmet naj vam napiše ali vi sami odkupni blok za surovine in na podlagi tega knjižite.

lp
20RUPELOD
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a 20RUPELOD »

Tu sta dve možnosti:
1. če je kmet pavšalist oz. če ima dovoljenje za uveljavljanje pavšalnega nadomestila, mu morate obračunati in plačati 4% pavšalno nadomestilo in na računu navesti številko in izdajatelja dovoljenja. Fotokopijo dovoljenja vam kmet predloži ob prvi dobavi. Račun izdajate vi v kmetovem imenu in ga kmetu tudi pošljete in račun plačate normalno na TRR kot vse ostale.
Poknjižite v breme na strošek kot običajno in 4% pavšal kot DDV in v dobro na dobavitelja. DDV lahko uveljavljate v tistem obdobju v katerem je račun plačan.
2.če kmet ni pavšalist mu samo napišite potrdilo o odkupu in to je to. Tudi to potrdilo pišete vi kot kupec.
Poknjižite samo na strošek in na dobavitelja (neobdavčeno) ne gre v DDV knjigo.
Lep dan, Monika.
tac
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ajdovščina

Odkup lesa

Odgovor Napisal/-a tac »

Hvala za odgovore!

Lp
Tatjana
koshir
Novinec
Novinec

Re: Odkup lesa od kmeta-NUJNO!

Odgovor Napisal/-a koshir »

Pozdravljeni,

Lepo bi prosil za pomoč in sicer sem kmet "pavšalist" ki bi prodal svoj les pravni osebi.

Torej če se zmeniva za ceno 500€ kako potem poteka izdelava računa iz njegove strani (imam pavšal 8% kolikor sem videl ob prodaji smrekove hlodovine), ali narediva račun 462,96+8% pavšal in tako prejmem 500€ in če ima kupec še kakšen dodaten strošek potem ali dobi davek nazaj in bi tako naredila 500€+8% in bi 8% potem pravna oseba (kupec) dobil nazaj?

Se opravičujem če je vprašanje neumno vendar se prvič srečujem s tem da kupec ni podučen o odkupu sam pa tudi nimam izkušenj z davkom.

Prav tako bi vprašal za prodajo drv če moram izdati račun ali to ni potrebno saj mi ga fizična oseba verjetno ne bo naredila.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav
snupi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Odkup lesa od kmeta-NUJNO!

Odgovor Napisal/-a snupi »

Pravna oseba naredi račun v vašem imenu z obračunanim 8% pavšalom. Kako sta se dogovorila je vaša stvar ali 500 brez 8% ali 500 plus 8 %. Vsekakor pa si lahko kupec pravna oseba ko vam plača na TRR ddv upošteva. Vam dostavi račun, vi ga morate mislim da naslednje leto do konc januarja predložiti davčni.
Pri prodaji drv pa se znajdi.
Odgovori