Nadgradnja programa za osnovno sredstvo - snemalna kamera

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Nadgradnja programa za osnovno sredstvo - snemalna kamera

Odgovor Napisal/-a bojča »

Imam en problem in mislim da sem naredila napako.
V aprilu sem dobila račun iz podjetja iz Kanade za 30% vrednosti nadgradnje (ki sem jo navedla v naslovu) in je na računu znesek brez DDV 45.000 €.
To snemalno kamero smo mi poslali v Kanado in bodo tam naredili to nadgradnjo, torej pri njih v Kanadi.
Jaz sem račun poknjižila in opredelila identifikatorje tako, da ni šel v DDV knjigo in obrazec in prav tako ne v vrstico nabava OS. Seveda nisem naredila samoobdavčitve.
Ker bomo v roku 1 meseca dobili še račun za plačilo razlike te nadgradnje ne vem ali sem sploh naredila prav in poknjižila ta račun. Amortizacije še nisem začela obračunavari ker jo bom takrat ko bo to Osnovno sredstvo prišlo nazaj iz Kanade in ga bomo lahko naprej uporabljali.
Mi lahko kdo pomaga in pove kaj moram narediti, ker če je napaka moram popraviti obrazec DDV za april.

:cry: :cry: :cry:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Jaz bi prvi račun obravnaval kot predračun za plačilo delnega avansa in ga ne bi knjižil (niti v GK niti v DDV), marveč šele končni račun za celotno nadgradnjo. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vse nabave OS knjižimo prek kontov priprave (047) in pričnemo z amortizacijo, ko je usposobljeno za uporabo. To bo, ko boste dobili kamero iz Kanade.

Recimo da je tako, saj če bi bila usposobjena za uporabo, kot ste si zamislili, je ne bi poslali v Kanado.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
bojča
Računovodja
Računovodja

In če bomo dobili končni račun samo v vrednosti 70% kaj potem naj knjižim takrat oba - torej tega od sedaj in tistega ki ga bom še dobila.
Kdaj pa ga knjižim na OS?
In še nekaj: ali mi morajo izstaviti račun z DDV, ker se bo nadgradnja naredila pri njih, ali moram narediti samoobdavčitev ker ne bo zaračunan DDV (je pa država Kanada).

Res sem zmedena in ne vem kaj naj sedaj naredim ko imam ta račun že poknjižen.

Prosim še za kakšno mnenje. :cry: :cry: :cry:
bojča
Računovodja
Računovodja

Prosinm še za kakšno mnenje.
Res se mi mudi in je panika na celi črti.

Hvala vsem.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Panika je odveč - ni časovne stiske.
V DDV upoštevaj po končnem prejemu kamere in računa, za GK pa ni frke : samo doknjiži dodatni račun in potem aktiviraj. lp
bojča
Računovodja
Računovodja

"starči" torej če prav razumem je pravilno da sem knjižila račun in ni šel v knjigo DDV.
Kaj pa če naredim interni dobropis za ta poknjižen račun in ga potem knjižim ko bo prišla kamera nazaj. Saj itak ni šel v knjigo DDV ker sem dala tak identifikator.
Ker zdaj imam račun tako poknjižen da ni šel v knjigo DDV, je pa v podsistemu na OS. Ker pa nisem izbrala pravega identifikatorja mi v knjigo DDV ne bo šel.
Kako pa je z DDV-jem. Ali je potrebno narediti samoobdavčitev?

Lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

1.) Najbolje kar storno in potem knjižiš oba skupaj.
2.) Za samoobdavčitev bo povedal kdo drug.
(po mojem ja razen če se že na carini kaj ne skuha - najbrž je kot reeksport. Ali pa jo je kdo nesel v Kanado kot osebno prtljago?
bojča
Računovodja
Računovodja

"starči", ne kamero smo poslali preko špedicije Speed ker so oni za nas opravili prevoz te kamere.
Imamo dokument za oplemenitenje OS kot nekakšen začasen izvoz, tudi nazaj bo prišla po isti poti.
Jaz razmišljam takole: če bi nam kamaro nadgradili tam in bi ostala gor ne bi bilo samoobdavčitve, ker pa se vrača nazaj v Slovenijo moramo odvesti DDV in narediti samoobdavčitev.
Ne vem ali razmišljam pravilno glede na to da je to tretja država-Kanada.

Prosim še za kakšno mnenje.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Počakaj - ker je šla na oplemenitenje, bo po mojem carina ob povratku zahtevala fakturo za oplemenitenje in zaračunala DDV. lp
bojča
Računovodja
Računovodja

"starči" hvala za pojasnila.
Sem pa tudi klicala bna ZRFR in so mi ravno tako tolmačili da bomo dobili od špediterja račun za obračunan DDV in da je pravilno da račun tujega dobavitelja ne gre v knjigo DDV ker bo itak od carinske dokumentacije vidna osnova in DDV kar bo šlo v knjigo DDV.

Lep vikend vsem 8) 8)
Odgovori