Dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Dohodnina

Odgovor Napisal/-a mat.jas. »

A mi lahko prosim kdo razloži, kaj je boljše pri plači obračunati splošno davčno olajšavo in akontacijo dohodnine ali samo % akontacije dohodnine?
Kaj je za delavca bolj ugodno?

Hvala

LP Matjas
:(
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Če upoštevate spl.olajšavo delavec dobi večjo plačo in manj plačate dohodnine, v nasprotnem boste plačali za delavca več dohodnine in bo le to prejel nazaj pri letni dohodnini.
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Dohodnina

Hvala za odgovor.
To je to, ampak skrbi me plačilo dohodnine. Dohodnine je zaradi splošne olajšave manj plačane, delavec zasluži več.
Ali bo takšen delavec moral dohodnino naslednje leto plačati?
Ali bi zato bilo boljše, da se mu ne upošteva splošna olajšava in se plača več dohodnine in bo pač manj zaslužil? Potem je vedno težava, ko je potrebno plačati dohodnino.

Hvala

LP Matjas
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

A mi lahko prosim kdo razloži, kaj je boljše pri plači obračunati splošno davčno olajšavo in akontacijo dohodnine ali samo % akontacije dohodnine?

To sploh ni - ne sme biti dilema : splošno davčno olajšavo MORATE obračunati po zakonu!!!

(Alternativo imate samo pri dodatni olajšavi.) lp
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Dohodnina

Hvala za odgovor.
Nisem vedel, da se mora splošna olajšava obračunati. Namreč program mi omogoča ali jo obračunam ali ne. Zato mi ni bilo jasno, kaj je prav in kaj ne.

LP Matjas :spomezik:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

So tudi primeri, ko se splošne olajšave ne obračuna. Npr če zaposlite delavca v drugi polovici meseca in mu je že prejšnji delodajalec obračunal splošno olajšavo. Ali pa če zaposlite tujca nerezidenta, ki prve pol leta nima pravice do olajšave ipd. Zato ima program tudi to možnost.
LP :)
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Dohodnina

Hvala.
No počasi bom razumel, skratka splošna olajšava se v vsakem primeru obračuna, ja kaj pa akontacija dohodnine, npr. 16%. Namreč v nekaterih podjetjih tistim, ki imajo malo plačo več ne obračunavajo akontacije dohodnine? A je to prav?
Mogoče kdo ve kaj več o tem?

LP Matjas
20RUPELOD
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a 20RUPELOD »

Tudi to je možno. Če ima delavec nizek dohodek pa se mu od tega odštejejo prispevki in še olajšave (splošna, po recimo da ima še 3 otroke...) in je davčna osnova 0. Potem tudi davka ni, a ne...?
Lep dan, Monika.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Osnove!!!
Poglejte lestvico za izračun akontacij! lp
Odgovori