DDV iz leta 2005 - SIT ali €

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

DDV iz leta 2005 - SIT ali €

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Izračunal sem DDV preteklih obdobji, leta 20005 in 2006 (samorpijava) - pošljem obračune v SIT ali preračunam v €?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Bi rekla, da v valuti, ki je tedaj veljala. To je SIT, vendar bi končni znesek in obresti preračunala v EUR.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, za res hiter odgovor. To sem že napravil. Če bo potrebno, bom pač popravil, sicer bom pa jutri še govoril z referentko. A stranka me je malce presenetila ob novici, da imam vse pripravljeno - kar jutri bo v miru plačala ves dolg, napravila bova samoprijavo za vsako leto posebej (2005, 2006, 2007 in mogoče po potrebi še 2008), prijavo v sist4em (ker je bil izbrisan). Ker je posloval kot da je zavezanec, je normalno, da ga tako tretiram. Stranka ni imela nič proti. Naprej pa upam, da se bo držal reda. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Mirko, če prav razumem, je bila stranka izbrisana iz sistema davka na dodano vrednost. Vendar je, kljub izbrisu, še naprej obračunavala/izkazovala DDV na izdanih računih.

Moje mnenje: v obdobju, ko ni bila davčni zavezanec in je kljub temu obračunavala/izkazovala DDV na izdanih računih, je dolžna le-tega plačati.(8. točka 1. odstavka 76. člena ZDDV: vsaka oseba, ki na računu izkaže DDV). Drugače pa je pri uveljavljanju pravice do odbitka DDV-ja. Menim, da nima pravice do odbitka DDV-ja v obdobju, ko ni bila zavezanec za DDV.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Izbrisana je bila "po službeni dolžnosti" (ni oddajala obračunov DDV) v juliju 2007. Peomwr je stalno presegal. Do tu bom obračuna normalno, za napreuj bom pa ponovno klical referentko - sem jo že, pa se mogoče nisva razumela.... povedala mi je, da ni več v sistemu, a posebej me ni opozorila. Spraševal sem jo, kako naj obračunam v tem času,.... Mogoče ni pomislila na vse, se zgodi.:spomezik: Sicer ne vem, kaj pomeni v tem primeru samoprijava.... :svprasaj:
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Rešil sem "problem" do prenehanja statusa zavezanca z DDV, sedaj pa ostaja odprto še obdobje po tem. Zavezanec je strankam zaračunaval DDV, čeprav ga ne bi smel. Obveznost iz naslova DDV tako obstaja. Izključen je bil zaradi neoddaje obrazcev, čeprav je presegal promet, po katerem ne bi bil zavezanec.

Ali bo to nova samoprijava, vendar ostaja odprto upoštevanje vstopnega DDV-ja.

Sicer obstaja nelegalna varianta, da strankam, ki jim je zaračunal DDV pošlje dobropis in jim ga vrne. Računov in strank ni vleiko, tako da je to praktično izvedljivo. V tem primeru bi moral popravljat tudi lanski rezultat kar bi vplivalo tudi na davčni obračun letošnjega leta. A dvomim v legalnost postopka. :spomezik:

Sicer se z referentko slišiva v ponedeljek. Žal so tudi na DURS-u že dopsuti - z referentko sva na vezi - me prav zanima, kakšen odgovor bo dobila od vodje, ki se takrat vrne z dopusta.
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Tale obveznost, ki je nastala po izbrisu iz registra zavezancev "diši" po slamnatih podjetjih!! Kakorkoli DDV je izkazan na računih, zato ga "nezavezanec" mora nekako poravnati: ali izdela obračun DDV, kot da je davčni zavezanec ali naredi kakšno drugo obliko obračuna zaračunanega DDV-ja. Vendar menim, da v tem primeru ne moremo govoriti o samoobdavčitvi, saj "nezavezanec" ni dolžan oddajati obračuna. 57. člen govori o davčnih zavezancih in davčnem obračunu: vaše podjetje pa je davčni nezavezanec (nezavezanec za DDV), ki mora poravnati državi, kar je preveč zaračunal.

Nelegalni način: če bi strankam izstavil storno prvotne fakture in nato izstavil novo fakturo brez DDV-ja, nima nobenega vpliva na davčni obračun. Zaračunan DDV ima izkazan med obveznostmi (/260) in bi s stornom fakture zmanjšal obveznost do države. Ostalo bi mu le preplačilo na kontu kupcev. Razen: če je zaračunan DDV vključil kar med prihodke!!!

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Zavezancu sem po dveh neoddajah napavil davčno bilanco, kot da je davčni zavezanec - sam sem šele kasneje izvedel, da je bil izbrisan med letom. S poračunom DDV-ja ne komplicira, pokazal je pripravljenost rešiti situacijo na legalen način.

Počakala bom še na odgvovor referentke, ki ga bo pridobila od voje vodje (renutno je na dopustu).

Predvidevam, da se ne bo kaj prida razlikoval od že povedanega.
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Točno po predvidevanjih. Za obdobje, ko je bila stranka izbrisana iz sistema DDV zaradi neoddaje, bo potebno napravit samotpijavo. Obračunal se bo DDV od izdanih računov, kar sem že zajev v letnem poročilu, vstopnega DDV-ja pa ne bom upošteval. Popraviti bo potrebno rezultat :spomezik: .
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Pojavi se problemček 8) ; pred izbrisom izkazuje terjatev DDV-ja - a lahko to terjatev upoštevam pri obračunu v obdobju, ko ni več zavezanec za DDV?.

Jasno je, davstopnega DDV ne bom upošteval.
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Obračune ste razdelili na dva dela: na obračune, ko je družba še bila zavezanec za DDV (samoprijava) in na obračune, ko družba ni bila več zavezanec za DDV. Predpostavljam, da boste vse obračune oddali istočasno in bo davčni organ razpolagal s skupnimi podatki. Dvomim pa, da vam bodo vrnili preplačilo davka brez predhodnega davčnega pregleda.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, tudi z referentko z referentko sva prišla do enakega zaključka, čeprav sem do obdobja, ko je bil zavezanec že oddal samo prijaovo.

Ponovno bom napravil samorpijaov - tudi za referentko je to prvič, še točno nve ve kaj bi :spomezik: - zraven bom dal obrazložitev. Ravno zaradi možnega pregleda, bova s podjetnikom napravila vse legalno. Omenil sem mu tudi nelegalno pod z dobropisi, a sem ga hkrati opozoril na možne posledice. Te nastanejo lahko tudi zaradi neobveščanja partnerjev. A na srečo zavezancev za DDDV med njimi ni veliko.
Mirko Slika
Odgovori