Nagrada za obvezno prakso
Moderator: Mirko Zbačnik
Nagrada za obvezno prakso
Zelo bi bila vesela mnenj oz. odgovorov na naslednje. V reviji obrtnik je objavljena lestvica za nagrade dijakom, študentom za obvezno prakso. Ko smo povpašali svetovalca na OZ Slovenije, za kako obdobje je mišljena ta nagrada (ali je to mesečna, ali se preračuna na 22 dni, ali 174 ur), nam je bilo pojasnjeno , da je ta nagrada za število ur, ki je določeno za prakso v posameznem letniku. Imamo primer obvezne prakse natakarja , ki mora v prvem letniku opravitu np.108 ur, v drugem letniku pa np. 508 ur. Ni pa nam logična višina nagrade v drugem letniku napram prvemu; saj je v drugem letniku število ur dosti večje , nagrada pa je večja samo za 5 %.
Torej, če je študent na obvezni praksi 500 ur v razdobju 3 mesecev, mu izplačam 3*15% poprečne plače v RS, ne glede na število ur v mesecu,
ali
znesek 15% poprečne plače razdelim na 174 ur in potem njegove dejanske ure v vsakem mesecu pomnožim s to urno postavko?
Kako to izplačate - ali preko napotnice študentskega servisa ali kako drugače in kakšne prispevke je potrebno zraven še plačati?
LP
[/quote]
ali
znesek 15% poprečne plače razdelim na 174 ur in potem njegove dejanske ure v vsakem mesecu pomnožim s to urno postavko?
Kako to izplačate - ali preko napotnice študentskega servisa ali kako drugače in kakšne prispevke je potrebno zraven še plačati?
LP
[/quote]
Nagrade dijakom in študentom niso obdavčene do višine po Uredbi (zadnji podatek mislim da je 39.407 SIT), ne potrebujete študentske napotnice. Morate pa jih prijaviti z obr. M1-2B, za njih plačate mesečno pavšal prisp.za zdr. 610 SIT (ob izplačilu nagrade) in pošljete REK obrazec na DURS. Poglejte, kakšna je pogodba s šolo, ponavadi šola plača pavšal prisp. za PIZ (letno ca. 1.600,00 SIT).
Pri nas jim izplačujemo glede na št. opravljenih ur v mesecu (mislim, da res ni vzgojno, da bi bila enaka nagrada za 108 ur ali 508 ur).
LP
Anela
Pri nas jim izplačujemo glede na št. opravljenih ur v mesecu (mislim, da res ni vzgojno, da bi bila enaka nagrada za 108 ur ali 508 ur).
LP
Anela
Tudi jaz imam eno vprašanje glede obvezne prakse dijaka.
V pogodbi piše, da delodajalec plača pavšalni prispevek za poškodbe pri delu; prispevek za PIZ pa verjetno plača šola, ker nič ne piše. Zanima me še kdaj je potrebno plačati prispevek - na dan začetka prakse ali obstaja kakšen določen rok.
Dijak bo na praksi 3 tedne, pa me zanima še kdaj pošljem Rek-1d na Durs - po končani praksi ali prej?
Ali mora dijak opraviti izpit iz varstva pri delu? V pogodbi namreč piše, da ga delodajalec seznani s predpisi o zdravju in varstvu pri delu.
LP, Anka22
V pogodbi piše, da delodajalec plača pavšalni prispevek za poškodbe pri delu; prispevek za PIZ pa verjetno plača šola, ker nič ne piše. Zanima me še kdaj je potrebno plačati prispevek - na dan začetka prakse ali obstaja kakšen določen rok.
Dijak bo na praksi 3 tedne, pa me zanima še kdaj pošljem Rek-1d na Durs - po končani praksi ali prej?
Ali mora dijak opraviti izpit iz varstva pri delu? V pogodbi namreč piše, da ga delodajalec seznani s predpisi o zdravju in varstvu pri delu.
LP, Anka22