V naši firmi je neko podjetje opravilo storitev za katero je dalo tudi račun. Vendar so na tem računu napisali da po 94. členu zakona niso zavezanci za ddv. Poslužila sem se registra za preverjanje davčnih zavezancev in ugotovila, da je njegovo podjetje v registru - se pravi da je davčni zavezanec. Kljub pogovoru še vedno trdi, da ni davčni zavezanec.
Kaj mi je za narediti?????
Problem izjave - nisem zavezanec za ddv - nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz bi račun z pojasnili zavrnila. Zraven bi še priložila print da so davčni zavezanci.
Vsekakor pa računa ne bi plačala dokler ne bi bil vredu.
Če pride kakšna kontrola (za kar je velika možnost saj verjetno nikjer ne obračunavajo DDV in tudi ne predlagajo obrazcov na davnčno) bo nehče moral plačati DDV, ki ga država ni dobila.
lp, valerija
Vsekakor pa računa ne bi plačala dokler ne bi bil vredu.
Če pride kakšna kontrola (za kar je velika možnost saj verjetno nikjer ne obračunavajo DDV in tudi ne predlagajo obrazcov na davnčno) bo nehče moral plačati DDV, ki ga država ni dobila.
lp, valerija
Saj to je že res, da je kupec krit z njegovo izjavo oz. citiranje člena ZDDV. Vendar se lahko zgodi, da se bo inšpekcija sklicevala na sodelovanju pri goljufiji - si vedel in nisi sporočil.
Jaz sem imela januarja pregled DDV, kjer je bila kupcu odvzeta identifikacijska številka mesec dni po našem nakupu. Povsod je bil še zaveden kot DDV zavezanec. V rokah smo imeli tudi odločbo o izdaji identifikacijske številke. NIti na kraj pameti nam ni padlo, da bi lahko bilo karkoli narobe in smo normalno ddv odbijalo.
Potem smo morali mi ta ddv vrniti državi, ker je seveda bil neuparavičeno zaračunan in seveda smo ga neupravičeno odbili. Pa še tako so nas obravnavali, kot da smo vedeli in smo namensko goljufali državo.
lp, valerija
Jaz sem imela januarja pregled DDV, kjer je bila kupcu odvzeta identifikacijska številka mesec dni po našem nakupu. Povsod je bil še zaveden kot DDV zavezanec. V rokah smo imeli tudi odločbo o izdaji identifikacijske številke. NIti na kraj pameti nam ni padlo, da bi lahko bilo karkoli narobe in smo normalno ddv odbijalo.
Potem smo morali mi ta ddv vrniti državi, ker je seveda bil neuparavičeno zaračunan in seveda smo ga neupravičeno odbili. Pa še tako so nas obravnavali, kot da smo vedeli in smo namensko goljufali državo.
lp, valerija
Vsako opozorilo prav pride.
Mene pa v Vašem primeru (žrtve "missing traderja") zanima, če so bili res tako očitni znaki goljufije, da bi - po definiciji - "morali vedeti" zanjo? (Kriteriji iz DURSovega pojasnila : nova firma, brez poslovnih prostorov...). Ste se poskušali kaj zagovarjati ali ste se kar vdali?
Mislim, da je poročanje o takih izkušnjah koristno za marsikoga. lp
Mene pa v Vašem primeru (žrtve "missing traderja") zanima, če so bili res tako očitni znaki goljufije, da bi - po definiciji - "morali vedeti" zanjo? (Kriteriji iz DURSovega pojasnila : nova firma, brez poslovnih prostorov...). Ste se poskušali kaj zagovarjati ali ste se kar vdali?
Mislim, da je poročanje o takih izkušnjah koristno za marsikoga. lp
Vsekaror smo se zagovarjali. Šlo je za nakup avotmobila, kateri je bil pripeljan iz EU. Že tam je bil kupljen brez DDV (ID št. je že bila odvzeta ene 14 dni). Tudi ko so tam preverjali ID številko, je bila še vedno zavedna kot veljavna, čeprav to več ni bila. Tudi pri plačilo DMV niso nič posumili oz. sploh niso odreagirali čeprav so gre za isti urad.
Noro.
Smo plačali in pozabili z nekaj več sivih las.
Ni šlo za znano definicijo.
lp, valerija
Noro.
Smo plačali in pozabili z nekaj več sivih las.
Ni šlo za znano definicijo.
lp, valerija