Pozdravljeni,
Prosim za nasvet v zvezi z sprejetjem na delo.Sprejeta in prijavljena na zzzs sem bila z dnem 15.01.2008 za določen čas za dobo 4 mesecev.Pogodbe do danes še nisem dobila,(samo ustne obljube)direktorica je obenem tudi naša računovodja.Zaupala sem ji ker me je tudi ona sprejela na delo s poznanstvom. in zato čakala na to pogodbo.S 15.05.2008 se je ta ustna pog.
iztekla,jaz sem pa delala naprej,celo lastniki podjetja iz tujine so obljubili s 1.06.2008 delo za 8 ur.
Prijavili so me res zopet brez pogodbe in to za nedoločen čas 8 ur,ker pa je firma med tem zamenjala direktorja(torej ni več ta računovodkinja) ravno s 1.6. pogodbe spet nisem imela ker se
nov direktor nahaja v tujini. Na zavodu pa pog. tudi niso zahtevali,ker sem samo iz 4 ur prešla na 8 ur.Med tem (od 1.6 do 10.6. se je novi direktor italijan premislil in naročil, da naj zopet delam po 4 ure, ker da je izpad dela.
Danes pride in mu računovodkinja pove situacijo.Jaz sedaj zahtevam od prvega dir. tisto prvo pogodbo,ki je bila za dol. čas.Ali me s prvo pogodbo morajo vzeti za nedoločen čas(avtomatično)kaj je zame najbolj ugodno storiti.Rač. da mnenje da je najbolje,da dam odpoved te (kao)druge pogodbe in da me ponovno zaposlijo od 11.06.2008 dalje za 4 ure.Jaz tega nočem.
Cela zbrka?? kaj mi svetujete.?
To pa je tako,če imaš preveč zaupanja v ljudi,če si sprejet na delo s poznanstvom,Pogodba pa "ja saj bo že"
Ne bom odnehala,sedaj pa hočem svoj prav.
Hvala,lep pozdrav Sonja
Delavka brez pogodbe
Moderator: Mirko Zbačnik
-
febo
Neglede na to da ste sprejeta na določen čas, se je delovno razmerje sedaj spremenilo v delovno razmerje za nedoločen čas. Delodajalec Vam je bil obvezen pred začetkom dela predložiti v podpis pogodbo. Iz pogodbe so razvidne Vaše pravice (plača, dodatki na plačo, dopust, delovni čas, delovni pogoji...) in tudi obveznosti. Vsaka sprememba prej navedenih pogojev zahteva spremembo pogodbe s katero se Vi morate strinjati. V vsakem primeru je to težja kršitev delovno-pravne zakonodaje. Odpustiti Vas kar tako ne morejo. Pisno zahtevajte pogodbo, v kolikor pa tega ne naredijo, jih lahko prijavite delovni inšpekciji. Glede 4 ali 8 urnega delovnega časa, sprememba je možna samo s spremembo pogodbe, katero sploh šer niste podpisala. Preverite tudi če ste sploh prijavljeni. Ob nastopu dela Vam je delodajalec obvezen predložiti kopijo prijave.To da je direktor v tujini ni Vaš problem, ampak problem podjetja.
Iz iskušenj vem, da se tujci včasih obnašajo kot da bi prišli v kako banana republiko in delajo stvari na katere v svoji državi sploh ne upajo pomisliti.
Pa veliko sreče!

Iz iskušenj vem, da se tujci včasih obnašajo kot da bi prišli v kako banana republiko in delajo stvari na katere v svoji državi sploh ne upajo pomisliti.
Pa veliko sreče!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Strinjam se s predhodnico. Dodal bi še, da gre dejansko za delo na črno, čeprav ne po vaši krivdi, ste v prekršku tudi vi. A vi se sklicujete na obljubo delodajalca o izročitvi pogodbe. Ob morebitnem obisku inšpektorja to izrecno povejte.
Na vašem mestu bi ravnal kot je navedel febo. Preveril bi prijavo in če kljub pisnem zahtevku o pogodbi te ne bo, bi primer prijavil inšpekciji.
Tudi v primeru, da vam poteče pisna pogodba, delodajalec pa vam da po poteku delo (brez pogodbe) se že sklenjena pogodba prekvalificira v pogodbo za nedoločen čas.
Veliko uspeha in gre za vas, zato naj vas ne motijo morebitne nevšečnosti delodajalca, v kolikor boste zahtevali inšpekorja! Če bo ob njegovem posredovanu z njim sodeloal, bo kazen manjša. Obisk inšpektorja ni kaznovalen, pač pa preventiven z namenom, da se zadeve uredijo.
Na vašem mestu bi ravnal kot je navedel febo. Preveril bi prijavo in če kljub pisnem zahtevku o pogodbi te ne bo, bi primer prijavil inšpekciji.
Tudi v primeru, da vam poteče pisna pogodba, delodajalec pa vam da po poteku delo (brez pogodbe) se že sklenjena pogodba prekvalificira v pogodbo za nedoločen čas.
Veliko uspeha in gre za vas, zato naj vas ne motijo morebitne nevšečnosti delodajalca, v kolikor boste zahtevali inšpekorja! Če bo ob njegovem posredovanu z njim sodeloal, bo kazen manjša. Obisk inšpektorja ni kaznovalen, pač pa preventiven z namenom, da se zadeve uredijo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko