Začetno obratovanje s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Začetno obratovanje s.p.

Odgovor Napisal/-a anba »

S.p. je bil ustanpovljen pred kratkim in začenja z delovanjem, odprtje lokala in točenje izključno pijače.

Zaenkrat posluje samo z gotovino. Blagajniške iztržke ne polaha na transkakcijski račun, iz njih plačuje za beljenje, nakup zaloge (pijače), plačuje akontacijo dohodnine, plačuje prispevke zase, skratka preko TRR ni opravil še nobenega posla.

Rekla sem mu, naj prične delovati preko TRR-ja. Obljubil mi je, da bo pričel poslovati preko TRR. Kaj je pravilno in s katerimi argumenti naj mu podprem gornjo trditev.

Kako pa sploh poknjižim npr. plačilo akontacije dohodnine:
16/92

Ali je tu kakšna zneskovna omejitev plačevanja z gotovino za s.p. ali ne?

Hvala z odgovore in mnenja.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Sam.podjetnik prostovoljno razpolaga s svojimi denarnimi sredstvi in prav tako mu ni potrebno polagati iztržkov na poslovni TRR. Vendar je dolžan spoštovati predpis o gotovinskih plačilih in sicer: z gotovino lahko plačujejo pravne osebe in sam.podjetniki le do zneska 420 €. Glede knjiženja plačanih računov in drugih obveznosti, ki jih je sam.podj. plačal z gotovino knjižite preko konta 92. Zaradi bolj preglednega poslovanja je zaželeno, da se podjetnik odloči, da bo svoje obveznosti plačeval iz TRR - na katerega lahko položi denarnih sredstev le toliko, koliko potrebuje v določenem času plačati svojih obveznosti - predvsem račune, ki so zneskovno večji od 420 € in morebitna nabava OS. Lep dan-TITA
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

hvala za odgovor tita.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Moje drugačno mnenje : stroški plačevanja v gotovini so nič, preko osebnega TRR so nižji kot čez poslovnega, zato čimmanj oz. nič čez poslovnega. Še zlasti v tem primeru, ko ima samo gotovinske prihodke in bi imel dodatne stroške s pologi na TRR. lp

PS Evidenca se mora prilagajati optimalnemu poslovanju in ne poslovanje optimalni evidenci.
Odgovori