ko smo preko e-davkov poslali rek obrazec nam je program javil, da prihaja do razhajanj (v centih) med zneski plačanih prispevkov in davkov, ki jih je izracunal naš računovodski program (smo jih uvozili v e-davke) in zneski ki jih je program z uvozom prenesel v e-davke. Da smo lahko rek obrazec oddali je bilo potrebno popraviti zneske za okoli 0,50 eur. (podoben nacin kot pri Ajpesu, ne mores oddati bilanc ce se zneski ne ujemajo). Ali se je komu pojavil ta problem? Zdaj smo oddali podatke preko e-davkov na Durs za 0,50 eur preveč. Placali bomo torej za 0,5 eur vec. Ali se ta ralika poknjizi med parkse izravnave?
razlika zneska v centih pri posiljanju rek obrazca
Moderator: Mirko Zbačnik
razlika zneska v centih pri posiljanju rek obrazca
spostovani
ko smo preko e-davkov poslali rek obrazec nam je program javil, da prihaja do razhajanj (v centih) med zneski plačanih prispevkov in davkov, ki jih je izracunal naš računovodski program (smo jih uvozili v e-davke) in zneski ki jih je program z uvozom prenesel v e-davke. Da smo lahko rek obrazec oddali je bilo potrebno popraviti zneske za okoli 0,50 eur. (podoben nacin kot pri Ajpesu, ne mores oddati bilanc ce se zneski ne ujemajo). Ali se je komu pojavil ta problem? Zdaj smo oddali podatke preko e-davkov na Durs za 0,50 eur preveč. Placali bomo torej za 0,5 eur vec. Ali se ta ralika poknjizi med parkse izravnave?
hvala lepa za odgovor 
Zivljenje je lepo! 
Re: razlika zneska v centih pri posiljanju rek obrazca
Ista zgodba kot pri računih in DDVju.
Zatežite na DURSu, da povečajo toleranco pri kontoli podatkov:
Recimo, da imate zaposlenega z minimalno plačo 566,53 EUR.
Prispevek za starševsko varstvo 0,1% znaša 0,57EUR.
Če pa imate 10 takšnih zaposlenih, pa je seštevek njihovih prispevkov enak 10x0,57EUR = 5,7EUR.
Vendar pa na REK obrazcu je osnova za prispevke 10x566,53 = 5665,30EUR,
0,1% od te osnove pa je 5,67EUR.
Po mojem mnenju bi morali na DURSu za vsakega zaposlenega upoštevati 1 cent tolerance pri zneskih.
Zatežite na DURSu, da povečajo toleranco pri kontoli podatkov:
Recimo, da imate zaposlenega z minimalno plačo 566,53 EUR.
Prispevek za starševsko varstvo 0,1% znaša 0,57EUR.
Če pa imate 10 takšnih zaposlenih, pa je seštevek njihovih prispevkov enak 10x0,57EUR = 5,7EUR.
Vendar pa na REK obrazcu je osnova za prispevke 10x566,53 = 5665,30EUR,
0,1% od te osnove pa je 5,67EUR.
Po mojem mnenju bi morali na DURSu za vsakega zaposlenega upoštevati 1 cent tolerance pri zneskih.
... ze ze naia, tudi jaz bi vnesla tisti rek, ki mi ga obracuna MOJ racunov.program, toda na e-davkih mi ga ne sprejme toliko casa, dokler ne popravim na cent da se na e-davkih ujema (kot imajo oni nastavljeno).naia napisal/-a:jaz zmeraj vnesem rek obrazcu po mojem izračunu in ne po njihovem
vseeno hvala obema za odgovor.
Zivljenje je lepo! 
tudi pri nas se to dogaja
en mesec je plus, drugi mesec je minus in se potem nekje na koncu leta vse izenači
Na davčni so nam povedali, da se zavedajo da lahko pride do zelo majhnih razhajanj![/quote]
aha super
, potem pa res ni problem, ce se na davcni zavedajo da bo prihajalo do razlike (centi)
med poslanimi reki preko e - davkov in placanimi virmani-davki, prispevki... 
en mesec je plus, drugi mesec je minus in se potem nekje na koncu leta vse izenači
Na davčni so nam povedali, da se zavedajo da lahko pride do zelo majhnih razhajanj![/quote]
aha super
Zivljenje je lepo! 
Najprej opravite izračun in nato na Rek-u ročno popravite zneske, ki se vam ne skladajo in qa oddate. Program bo sicer javil nekritično napako in potem lahko oddajo nadaljujete. Tako se vam bodo podatki z vašim obračunom skladali do centa.
REK-e se lahko ročno popravlja že zelo dolgo časa in ne vidim nikaršnega problema.
REK-e se lahko ročno popravlja že zelo dolgo časa in ne vidim nikaršnega problema.
V našem podjetju, kjer znaša znesek stroška plač preko mio € mesečno, nekaj centov gor ali dol res ne igra velike vloge. Lani npr. je znašala ta razlika na koncu leta 0,28 €!!! Ko smo na davčno vprašali, če to razliko nakažemo je bil odgovor ne, da bodo oni razknjižili in mi naj tudi (ravno iz razloga, ker kot ste najverjetneje mnogi izmed vas opazili e-davki malo drugače izračuna zneske za prispevke kot vaš program za plače).
Kontrolni podatki so bili nato tudi 100% oddani...
V glavnem, ne sekirajte se za teh nekaj centov!!!!
V glavnem, ne sekirajte se za teh nekaj centov!!!!
...ravno iz razloga, ker kot ste najverjetneje mnogi izmed vas opazili e-davki malo drugače izračuna zneske za prispevke kot vaš program za plače).
V glavnem, ne sekirajte se za teh nekaj centov!!!![/quote]
Mate2,hvala vam se 1krat, ja imate prav, res se nima smisla sekirati zaradi teh nekaj centov
. mi pa bomo razliko (med obracunanimi in placanimi davki in prispevki) poknjizili na parske izravnave. 
V glavnem, ne sekirajte se za teh nekaj centov!!!![/quote]
Mate2,hvala vam se 1krat, ja imate prav, res se nima smisla sekirati zaradi teh nekaj centov
Zivljenje je lepo! 
Ampak po 1.7.08 pa ne bo šlo več tako.taglavni napisal/-a:Najprej opravite izračun in nato na Rek-u ročno popravite zneske, ki se vam ne skladajo in qa oddate. Program bo sicer javil nekritično napako in potem lahko oddajo nadaljujete. Tako se vam bodo podatki z vašim obračunom skladali do centa.
Na eDavkih bodo dobili tudi podrobno razbitje plačanih zneskov.
In če desetim zaposlenim nakažeš po 0,57€ je to skupaj 5,70€
in ne 5,67€, kot eDavki izračunajo iz osnove za prispevke.
Tako da, v kolikor ne bodo popravili te kontole na skupnem REK obrazcu,
podatki nikakor ne bodo šli skupaj z iREKom.
(razen če se bodo spomnili, da je potrebno iREK izpolnjevati na 5 decimalk)