Znanka odpira popoldanski s.p. knjigovodsko računovodskih storitev. Sicer to počne že dlje časa, vendar do sedaj na "črno". Sedaj se je odločila za legalno pot. Ker je to dodatni zaslužek in, ker ima samo par strank, pa še te niso velike jim zaračunava neko smešno ceno. Če se ne motim sem enrkat nekje na tem forumu zasledila, da je kaznivo zaračunavati storitve pod ceno, oziroma neki ustaljeno, ki jo sicer uporabljajo računovodski servisi. Zanima me, če to drži, ali pa se lahko cene storitev oblikujejo prosto, torej, kot sama pač vrednoti svoje delo. Prosila bi, če mogoče kdo ve kje bi si lahko prebrala kaj več na to temo. Da ne bo že kar v štartu kaznovana.
Hvala za pomoč in lp
Ali je kaznivo zaračunavati računovodske storitve pod ceno?
Moderator: Mirko Zbačnik
Praviloma se cene računovodskih storitev oblikujejo prosto. Vendar je v okviru gospodarske zbornice, natančneje sekcije računovodskih servisov, oblikovan "cenik", ki bi ga naj servisi upoštevali. Toda konkretnega cenika se drži zelo malo podjetij, ker bi bila cena njihovih storitev za uporabnika "previsoka". Kaj pomeni previsoka: podjetja menijo, da je sprejemljiv strošek za računovodstvo tisti, ki so ga one pripravljene plačati. Ta pa je v večini primerov obratnosorazmeren z izračunom po tarifi sekcije.
In kot pravite: cena storitve je glede na to, kako vaša znanka ovrednoti svoje delo (ker niste navedli cene njenih storitev za konkretno storitev, bo moja ugotovitev zgolj hipotetična). Če bi bila ta trditev pravilna, potem zelo malo ceni svojo strokovnost. Če pa je njena strokovnost primerna, pa mora biti tudi cena storitev temu primerna, ne glede na velikost družbe/samostojnega podjetnika. Vsebina, ko jo mora poznati računovodja, ni odvisna od velikosti družbe, temveč od njihove dejavnosti.
LP
In kot pravite: cena storitve je glede na to, kako vaša znanka ovrednoti svoje delo (ker niste navedli cene njenih storitev za konkretno storitev, bo moja ugotovitev zgolj hipotetična). Če bi bila ta trditev pravilna, potem zelo malo ceni svojo strokovnost. Če pa je njena strokovnost primerna, pa mora biti tudi cena storitev temu primerna, ne glede na velikost družbe/samostojnega podjetnika. Vsebina, ko jo mora poznati računovodja, ni odvisna od velikosti družbe, temveč od njihove dejavnosti.
LP