Polovični delovni čas do otrokovega 3. leta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
novinka
Nov član
Nov član

Polovični delovni čas do otrokovega 3. leta

Odgovor Napisal/-a novinka »

Pozdravljeni!

Sem direktorica in lastnica d.o.o. na porodniškem (zaposlena na osnovi 01). Rada bi koristila polovični delovni čas do otrokovega 3. leta.
Najprej moram obvestiti delodajalca o nameri. (se strinja)
Delodajalec sprejme sklep o polvičnem delovnem času in sklene z menoj novo pogodbo o zaposlitvi. To pogodbo skupaj z vlogo odnesem v 60 dneh na CSD, ki pa mi lahko vse skupaj tudi ne odobri.
Problem 1: Po spremembi pogodbe se moram na ZZZS registrirati na novi osnovi - samo za 20 ur tedensko na obrazcu M1. To je potrebno storiti v 6 dneh po spremembi (prosim, popravite me, če se motim). Ali je za to potrebna tudi odločba CSDja?
Problem 2: Recimo, da mi uspe se na novo registrirati na ZZZSju, pa mi CSD z odločbo zavrne polovični delovni čas. Ali se lahko razveljavi registracija na ZZZSju in v kolikšnem času?
Ali je ob uspešni akciji potrebno izpolniti tudi obrazec m4-m8 in kaj se vpiše vanj?

Če kdo karkoli ve, naj prosim pomaga!

P.s. Pozabila sem si izplačati regres do roka (ker sem na porodniški). Kaj naj storim?

Lep pozdrav, zbegana novinka
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Imeli smo takšen primer ene od naših delavk. Ona si je prej vse uredila na CSD - torej z njimi stopite v kontakt kako in kaj - mislim da bi vam morali odobriti.
Regres pa si izplačajte sedaj - ni panike!

Lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

V preteklosti je bilo kar nekaj polemik na to temo. Mislim da s.p. -ji in tisti, ki so v d.o.o., jih zavarovani kot samozaposleni nimajo možnosti dela z skrajšanim delovnim časom. slišala sem tudi, da trenutno teče pritožba v zvezi s tem na ustavnem sodišču ampak nisem slišala, da bi bilo kaj rešeno.

Stališče države je namreč, da si samozaposleni sami urajajo delovni čas in, da ni mogoče zagotviti, da bodo res delali samo 4 ure ostalo pa porabili za vzgojo in varstvo otroka.
Stališče prizadetih pa je, da je takšna obravnava diskriminatorna. ( Mimogrede, strinjam se z njimi )

Pozdrav vsem,

MG
novinka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a novinka »

Ja, ta problem je pereč že kar nekaj časa (vse od sprejetja zakona) in kljub diskriminatornosti se ne rešuje. Po zakonu smo vsi enaki, vendar ZZZS ne meni tako, saj je v navodilih za prijavo v obvezno zavarovnje napisal, da samozaposleni in družbeniki d.o.o.jev, ki so tudi poslovodne osebe ne morejo biti zavarovane nič drugače kot 40 ur na teden.

Ne vem, kako lahko kdo predpiše, koliko časa na teden boš delal v svoji d.o.o. ali kot s.p.? Delaš pač toliko, kot je potrebno. Če nisi požrešen in če ti uspe narediti dovolj za plačo v krajšem času, zakaj ne smeš?

Vendar smo se nekateri, ki smo se zaposlili v svojih doojih pred uveljavitvijo tega navodila, uspeli zaposliti na podlagi 01, kar pomeni,da sme delavci v delovnem razmerju in naj bi za nas veljalo enako, kot za druge delavce.

Hvala za odgovora. Res bo najbolje, da stopim v stik z CSDjem, pa še v prijavno službo na ZZZS bom malo poklicala, da slišim kako in kaj.
Javim, kako bom rešila, pa mogoče kasneje nadaljujem polemiko o enakosti.

Lep pozdrav, novinka
rnrnrn
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a rnrnrn »

novinka, zakaj pa vam csd tega ne bi odobril?!? na podlagi česa?
tia*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tia* »

Zelo sem presenečena nad tem, da se kaj takega sploh dogaja in nisem vedela za te probleme !!

Menim, da CSD nima osnove, da dela v polovičnem času do 3. leta otrokove starosti ne bi odobril. Zakon to možnost ureja in dopušča staršem, najpogosteje materi otroka in ob tem ne določa razlik glede na zaposlitev - npr. v Mercatorju, Petrolu, d.o.o.-ju, d.d.-ju ali pa s.p. Zato se strinjam, da je tak pogled diskriminatoren.

Po mojih dosedanjih izkušnjah, je CSD vedno to možnost odobril, če se je delavec predhodno o tem dogovoril z delodajalcem. Menim pa, da ZDR dejansko nalaga delodajalcem, da to tudi odobrijo.

Verjetno pa država ni pripravljena s.p. - jem plačevati prispevkov za polovični delovni čas in pričakujejo, da gre za izigravanje zakona ....
Odgovori