direktor d.d.-ja in lastni s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gita
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

direktor d.d.-ja in lastni s.p.

Odgovor Napisal/-a gita »

Dobro jutro! :D

Včeraj me je direktor "razveselil" z novico, da si bo odprla lastni s.p., :nenene: vendar bi pa ostal kot direktor naše delniške družbe, ter nam mesečno izstavljal račune za opravljene storitve.

Lepo prosim, če mi lahko kdo sporoči, ali je to možno in če je kako naj se jaz, kot računovodja, lotim tega postopka :?:
Priznam, da pogodbena razmerja niso najbolj domača - žal :(
Zelo bom vesela vaše pomoči

:kladivo:
Brigita
tankra
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Tole pa verjetno ne bo prav pametno v kolikor bo izstavljal račune podjetju kjer je zaposlen bo to plačilo za delo in se smatra kot plača, tako, da v primeru kontrole mu bodo obračunani vsi prispevki in davki za nazaj. Tudi v primeru, če odpre s.p. kot osnovno dejavnost bo imel verjetno pogodbo samo z vam in bo to odvisno razmerje. Jaz bi mu to odsvetovala.
Lp
Tanja
gita
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor Tankra, vendar ne bo imel pogodbe samo z nami, tudi dvomim, če bo ta "plača" dosegla večino mesečnega prometa.
Brigita
tankra
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Vseeno so taka razmerja vedno trn v peti davčni. V kolikor bo še vedno direktor v vašem podjetju sigurno ne bodo zadovoljni z izplačilom "plačila za delo" preko računa s.p. Vsaj pogodbo o delu boste morali plačati. (kar pa je skoraj dražje kot plača). Mogoče bi se morali posvetovati s kakšnim davčnim svetovalcemm ker je tole kar velik rizik.
Lp
Tanja
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Sam konkretno ne vidim nobenih ovir (tudi s strani davkarije ne) če odpre svoj s.p., saj se mu v tem primeru prekine delovno razmerje. Prispevke in dohodnino pa bo plačeva tudi kot s.p.
LP,
Sven Slika
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Če sem prav razumela Gita, bi vaš direktor odprl s.p. kot dopolnilno dejavnost, zaposlen pa bi ostal v podjetju kot direktor.
Če mu bodo njegovi nadrejeni ( nadzorni svet in ostali člani uprave ) dovolili, da si odpre dopolnilni s.p., ne vidim nobenega problema.
Bo pa za davčno potreboval od podjetja potrdilo, da je v tem podjetju zaposlen in da mu plačujejo prispevke.

Je pa res, da se v primeru davčne kontrole, inšpektorji radi "vpičijo" v takšne zadeve. Ampak, če bo poslovanje korektno, ne vidim težav.
gita
Nov član
Nov član

Jupi, uspelo mi je dobiti od davčne (pisno) kako in kaj v tem primeru :D

Direktor bo odprl s.p., kjer bo tudi zaposlen in si plačeval prispevke. Z našim podjetjem pa bo imel sklenjeno pogodbo o poslovodenju (velja za direktorje in prokuriste) in mi, ker bomo njegov glavni delodajalec bomo ob izplačilu honorarja upoštevali lestvico za dohodnino (plačali bomo dohodnino) in upoštevali olajšave, prispevkov pa ne plačujemo. :o

Sedaj pa se pojavi (znam izračunat plačo na "roko") kako obračunat tole pogodbo o poslovodenju :?: Je morda kdo od vas domač v tem :?:
Zelo bi bila hvaležna vsakega namiga :ssirok:
Brigita
tankra
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Brigita, je mogoče tole mnenje dobiti po faxu. 01 5443481
Hvala
Tanja
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Ker bo pri vas na osnovi pogodbe o poslovodenju dosegal pretežni del svojih dohodkov in boste zato vi njegov glavni delodajalec, mu pri obračunu akontacije dohodnine upoštevate davčne olajšave (splošno, morebitne osebne in posebne), ter obračunate davek v skladu s 121. členom Zdoh-1 po lestvici.
Osnova za obračun dohodnine bo v tem primeru nekoliko višja kot bi bila, če bi bila oseba v rednem delovnem razmerju pri vas, saj ni zmanjšana za prispevke.
Pa ne pozabite oddati REK-1 vsakič, ko mu (ji) boste nakazali kaj cekinčkov
LP,
Sven Slika
gita
Nov član
Nov član

Najdla sem tudi konkreten primer izračuna pogodbe v IKS-u št.1-2/2005 za vse tiste ki boste to potrebovali :D
Brigita
Odgovori