AVTORSKI HONORAR - potni stroški in dnevnice

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pleckod
Nov član
Nov član

AVTORSKI HONORAR - potni stroški in dnevnice

Odgovor Napisal/-a pleckod »

Naše podjetje je pričelo opravljat seminarje za zunanje uporabnike - podjetja. Te seminarje izvaja zunanji sodelavec, delo mu izplačamo preko avtorskega honorarja. Izvajalec ima tudi potne stroške in dnevnice. Dokazila za to ( izpoljeni potni nalogi) nam redno dostavlja.

ZANIMA ME, ČE SO IZPLAČILA POTNIH STROŠKJOV IN DNEVNIC NEOBDAVČENA?? TOREJ, ČE LAHKO NA PODLAGI POTNIH NALOGOV OSEBI TUDI TE NEOBDAVČENO IZPLAČAM???

AVTORSKE HONORARJE PA NORMALNO OBRAČUNAM IN IZPLAČAM PREKO REK - OBRAZCA???

Že vnaprej hvala !! D.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Tako pri avtorskih, kot tudi pri podjemnih pogodbah, se potni stroški prištejejo k honorarju in od skupnega zneska plačajo vse dajatve.
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Potne stroške in dnevnice lahko izplačujete SAMO ZAPOSLENIM DELAVCEM. Če pa imate honorarce, pa bi po mojem morali potne str. in dnevnice zajeti kar v avtorski honorar. Stroške dnevnic in potnih stroškov vam davčna ne bo priznala! :)

LP 8)
pleckod
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pleckod »

Mi lahko poveste kje lahko najdem uradno razlago tega?! Direktor mi ne verjame. Trdi, da je pri Avtorskih enako kot pri zaposlenih delacih!!

D.
mega10
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mega10 »

Verjetno je to napisano v Zakonu o delovnih razmerjih, kjer je napisano, da zaposlenim pripada povračilo stroškov.

Lp, Meta
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Tudi v kolektivni pogodbi lahko prebere komu so namenjene dnevnice in potni stroški (zaposlenim).

Prejemki za stvaritev avtorskega dela in na podlagi pogodb o delu so definirani v 26.členu, davčna osnova pa v 4.točki 29.člena ZDoh-1, kjer piše, da prejemki vključujejo tudi morebitne bonitete, normirani stroški pa so stroški prevoza, prenočišča,..in jih je ob koncu leta, ob napovedi, možno uveljavljati višini dejanskih stroškov.
Če se stroški prevoza ali prenočišča ne bi šteli v honorar, tudi normirani stroški ne bi bili priznani in tudi v višini dejanskih stroškov jih ob koncu leta ne bi mogl uveljavljati.
Odgovori