dopolnilna dejavnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bosp
Začetnik
Začetnik

dopolnilna dejavnost

Odgovor Napisal/-a bosp »

Ne vem sicer, če poizvedujem na pravem forumu ampak bom vseeno poskusila.
Moj brat je redno zaposlen in je spomladi odprl s.p. kot dopolnilno dejavnost. Zaposlil je očeta in sicer za nedoločen čas. Zase plačuje pavšal, očetu pa izplačuje plačo. Ker gre za gradbeno dejavnost in je delo pogojeno z vremenskimi razmerami me zanima ali je možno kljub temu, da je oče zaposlen s pogodbo za nedoločen čas (žal takrat nista uredila tega, da bi bil oče zaposlen za sezonsko delo) urediti kaj, da bi pogodbo o delu prekinila in bi potem očeta na začetku sezone zopet zaposlil, saj trenutno ni vira za izplačevanje osebnega dohodka?

Hvala za trud in odgovore!

Lp
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Glede na to, da sta to oče in sin bi se bilo možno dogovoriti, da oče poda odpoved in se potem ko se delo zopet začne zaposli za določen čas. Pametno pa si je pustiti malo rezerve za zimske mesece, da ne bo panike pri plačevanju prispevkov.
bosp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bosp »

Ja, vendar to pomeni, da se potem oče ne bi mogel prijaviti na zavod za zaposlovanje. Saj bi človek ustvaril kako rezervo, vendar nanese nekje okoli 210 do 220 tisoč na mesec, pa če upoštevamo, da bi šlo za približno 3 mesece to niti ni tako malo denarja, vsaj za navadne smrtnike ne. Kaj pa odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov? Kako je s tem? Je možno potem očeta spet zaposliti, vendar takrat za sezonsko delo?
Mi lahko poveste kaj več o tem?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Pri odpovedi iz poslovnih razlogov je potrebno upoštevati zakonsko določene roke, pa odpravnino ipd. Poglejte zakon o delovnih razmerjih, ali pa malo pobrskajte po forumu, o podobnih temah je bilo že veliko napisanega.
Odgovori