Pretok denarja med s.p. in gospodinjstvom
Moderator: Mirko Zbačnik
Pretok denarja med s.p. in gospodinjstvom
Sem šele začetnica in nekaj na to temo sem že našla na tem forumu.
Vodim enostavno knjigovodstvo in sem zavezanec za DDV. Kako zgleda knjiga za pretok med gos. in s.p. sem tudi našla v obrtniku. Zanima me sledeče:iz TRR dvignem naprimer 200.000 plačam prispevke in ostale položnice , kar moram zabeležiti v knjigo pritokov, če prav razumem, in pod kaj naj knjižim recimo 30.000, ki so mi ostali dvignila pa sem jih?
Hvala za odgovor!
Vodim enostavno knjigovodstvo in sem zavezanec za DDV. Kako zgleda knjiga za pretok med gos. in s.p. sem tudi našla v obrtniku. Zanima me sledeče:iz TRR dvignem naprimer 200.000 plačam prispevke in ostale položnice , kar moram zabeležiti v knjigo pritokov, če prav razumem, in pod kaj naj knjižim recimo 30.000, ki so mi ostali dvignila pa sem jih?
Hvala za odgovor!
Re.pretok
Pretok med gospodinjstvom in podjetjem:dvignili ste 200.000 SIT iz podjetja v gospodinjstvo, plačali prispevke 170.000 SIT je iz gospodinjstva v podjetje, razlika ostane v gospodinjstvu. Zakaj pa dvigujete iz transakcijskega računa ves denar? Vse kar se tiče poslovanja se plačuje iz poslovnega transakcijskega računa. Če pa ste že dvignili sredstva, pa jih raje položite za plačilo prispevkov nazaj na poslovni TRR in s tega računa poravnajte prispevke. Pri pretoku je to prenos iz gospodinjstva v podjetje. Ena denarnica je za poslovanje podjetja, druga pa za privat zadeve. LP
diana
Tudi jaz sem začetnica (popoldanski s.p. imam šele od oktobra) in me zanima naslednje: vse račune plačujem iz osebnega TR in ne iz poslovnega TR - ali bom imela zaradi tega kaj težav.
Pa še nekaj. Takoj na začetku (oktobra) sem kupila en aparat, ki sem ga začela uporabljati šele decembra. Kako je z obračunom amortizacije za pretekla dva meseca?
Hvala,
Petra
Pa še nekaj. Takoj na začetku (oktobra) sem kupila en aparat, ki sem ga začela uporabljati šele decembra. Kako je z obračunom amortizacije za pretekla dva meseca?
Hvala,
Petra
-
atis servis
- Začetnik

prispevke in ostale davčne obveznosti je najboljše poravnavati s poslovnega računa (ne preko položnic, ampak z direktno obremenitvijo poslovnega računa), kar pa dvignete za gospodinjstvo, pa se knjiži kot pretok denarja. hkrati morate kot pretok knjižiti vsak gotovinski račun, in podobne zadeve, ki se plačajo z gotovino, ker ni evidence kaj dela s.p. z gotovino.