poračun računa za predplačilo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

poračun računa za predplačilo

Odgovor Napisal/-a pamps »

Firma je prejela januarja letos avans (300.000) in izstavila račun za predplačilo. DDV je bil obračunan, datum predvidene dobave blaga oz.opravljanja storitev je bil do 31.12.05. Marca letos je bilo še eno nakazilo (150.000); postopek isti. V mesecu maju je bila storitev opravljena, izstavili so račun (550.000) in pozabili poračunati oba računa za predplačilo. Ker so tem partnerjem sodelovali ves čas do julija in jim ves čas izstavljali kakšne račune in ker so bile storitve enake, nisem majskega računa povezala z obema predplačiloma, da bi jih pravočasno opozorila na poračun predplačil. DDV je bil tako plačan dvakrat: po enkrat v vsakem računu za predplačilo, drugič po računu.
Na izpise, ki sem jim jih pripravljala vsak mesec, niso bili pozorni in so vse skupaj opazili šele včeraj, ko so začeli s pripravami na popis. Preverili so pri partnerju in izvedeli, da so oni v majskem računu poračunali avansne račune. In sedaj moramo rešiti nastalo situacijo. Ima kdo kako rešitev zame, sama sem že čisto brez idej.
zalar
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zalar »

Poračunajte v tem mesecu (lahko še za november) in javite DURS-u popravek za tisti mesec.

Lep pozdrav!
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

To že, vendar ali ne manjka kakšen dokument? Potrebujem pomoč, kakšen dokument sestaviti, da bo program to sprejel in da bodo pravilne davčne evidence in pravilno zaprti vsi računi. Komerciali bi predlagala dbp za oba računa za predplačilo, a ne vem če je to OK.
zalar
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zalar »

V obračunu za oktober smo imeli pri nas tak primer. Poračunali smo avans za julij. Najprej sem naredila obračun za oktober, na obrazcu prikazala razliko za julij, nato to seštela in poslala na DURS.
Kolegica je preverila na davčni, in so rekli, da naj tako naredimo. Saj je naš problem, če smo jih kreditirali nekaj mesecev.

Nobenega novega dokumenta nisem imela.

LP
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Jaz bi to rešila tako:
1. izdala bi DBP za račun 550.000 SIT iz meseca maja in se v njem sklicevala na napačen račun
2. izdala bi pravilen račun za 550.000 SIT s poračunom avansnih računov
3. vse bi vnesla v knjigo DDV za mesec november in DURSU poslala še prilogo v kateri bi poročala o preveč plačanem DDV-ju.

Lep pozdrav
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Hvala vsem za namige in rešitve.
Odgovori