Olajšava pri plači - dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sasiti
Začetnik
Začetnik

Olajšava pri plači - dohodnina

Odgovor Napisal/-a sasiti »

Zanima me, do kdaj lahko pri zaposlenemu, ki ima otroka, upoštevaš olajšavo za otroka (39xxx sit - ne vem zdle iz glave:))? Ali samo do otrokovega 26 leta ali ko se otrok zaposli ali kako?

Hvala
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

ZDOH 109 člen

(2) Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje tudi otrok do 18. leta starosti.

(3) Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje tudi otrok do 26. leta starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in nima rednih dohodkov iz zaposlitve ali iz opravljanja dejavnosti. Za vzdrževanega družinskega člana se šteje tudi otrok, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejši od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer največ za dobo šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za dobo štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij.

:roll:
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Mene pa zanima ali morajo delavci vsako leto na novo izpolniti "Obvestilo o uveljavitvi olajšave...", ali velja do preklica?
slava
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Mene pa, v katerem UL je ta obrazec? Sem ga imela, pa ga ne najdem več.Ali bo za 2006 na novo objavljen ali isti?A izpolni se ga pa samo v primeru, da delavec uveljavlja olajšave za otroke, ali ga mora podpisati tudi če olajšav ne uveljavlja in je prazen?
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Uradni list RS 130/2004 z dne 3. 12. 2004
P R A V I L N I K o obvestilu za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine

Obvestilo se upošteva, dokler delavec ne predloži novega obvestila, s katerim sporoči spremembe. (269 člen ZdavP-1)
:roll:

Zaenkrat še ni spremembe. Kaj pa bo še do novega leta .... :nevem:
Odgovori