Davek od prodanih SW licenc

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sles9
Novinec
Novinec

Davek od prodanih SW licenc

Odgovor Napisal/-a Sles9 »

Pozdravljeni!

Moje podjetje v veliki vecini storitveno podjetje, ki pa vcasih za celotno storitev proda zraven tudi licence za programsko opremo, sa ne naganjamo nasih strank v stilu: "storitev pri nas, licence pa drugje nabavite".

Imam majhno in mlado podjetje in racunovodkinja mi pravi, da je potrebno od nabave licenc, ki jih potem prodam naprej stranki vkljucno s storitvijo, obracunati in placati davek.

Licence kupim v tujini pri tujem podjetju, placam preko kreditne kartice, dobim racun v elektronski obliki, prav tako licence ki jih potem posredujem koncni stranki.

Racunovodkinja pravi, da je takem primeru potrebno placati 25% davcni odtegljaj. Jaz pa nisem cisto preprican, ce je to potrebno.

Sem danes malo preracunal in v primeru da recimo licence prodam z dodatkom 25% ki bi ga moral se dodatno placati drzavi v obliki odtegljaja, moje cene SW licenc niso primerljive z drugimi, tudi ce pri licenci ne bi nic zasluzil.

Kako je to reseno. Je potrebno ta davek placati ali ne. Lahko nekdo da kaksen pameten nasvet?

Sicer sem ze gledal tukaj, pa ni enotnega odgovora:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ht=licence
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ht=licence
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Licenčnine za računalniške programe se obravnavajo kot premoženjske pravice, od katerih je potrebno plačati davčni odtegljaj, če se plačuje odstop pravic za izkoriščanje računalniških programov. Pri tem ni pomembno, čemu bo program služil (nadaljnemu razvoju, nadaljni prodaji).
Kadar pa kupimo računalniški program brez pravice do nadaljne prodaje ali razvoja (za lastno rabo), gre za običajno kupnino, ki ni predmet davčnega odtegljaja, ker ne gre za plačilo premoženjske pravice.
Sles9
Novinec
Novinec

Se dodatno vprasanje.

A se za licencnino smatrajo tudi produkti kot na primer Windows XP ali SuSE Linux? Kaj ce se prodajajo produkti kot recimo otroske igre ali kaj podobnega? V tem primeru velja enako? ALi pa DVD filmi, ker tudi tam se dejansko placa najem?

Ker racunovodkinja prav, da ce bi od prodajalca dobili recimo produkt na disketi/CDROMu in ne samo preko emaila, potem tega davcnega odtegljaja ne bi bilo. A je to res v tem primeru?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Forma (disk, disketa ali elektronska pošta) je popolnoma nepomembna. V kolikor se programi prodajajo končnemu uporabniku se računa DDV, ne pa dohodnina. Vsi OS in programi spadajo zraven. Je pa vseeno razlika kaj se prodaja. Predvidevam da se programska oprema prodaja skupaj z računalnikom?
Sles9
Novinec
Novinec

Programska oprema

katrijn napisal/-a:Forma (disk, disketa ali elektronska pošta) je popolnoma nepomembna. V kolikor se programi prodajajo končnemu uporabniku se računa DDV, ne pa dohodnina. Vsi OS in programi spadajo zraven. Je pa vseeno razlika kaj se prodaja. Predvidevam da se programska oprema prodaja skupaj z računalnikom?
Torej zadeva je taka kot sem opisal. Ne prodajamo skupaj z racunalnikom oz. strojno opremo, ampak samo licenco.
Od nasega partnerja v tujini kupimo preko spleta licenco za naso stranko in placamo s kreditno kartico. Dobimo invoice na podjetje in po elektronski posti ali online dobimo serijske stevilke za uporabo SW, ki jih potem namestimo pri nasi stranki. Te licence so ponavadi naslovljene na koncnega kupca, torej naso stranko.

Torej v taksnem primeru, recimo da smo prodali licence SW npr. za Windows 2003 server ali pa SuSE Linux server, ali smo dolzni ze ob nakupu narediti davcni odtegljaj ali ne?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Licenčnine so predmet davčnega odtegljaja po 68. členu ZDDPO. Mislim, da ste dobili že vse odgovore, razen tega, ali je to, kar vi kupujete in prodajate, res licenčnina ali jo je morda plačal že nekdo drug pred vami in jo potem vračunal v ceno svojega izdelka, ki ga sedaj kupujete vi za nadaljno prodajo. Opredelitev lahko razberete iz pogodbe, ki jo imate sklenjeno s prodajalcem licence. Morda je ta izdelek na trgu dostopen vsakomur kot blago, ali pa res kupujete licenco (preverite pogodbeni dogovor).
Če teh podatkov nimate, boste za opredeljevanje licenčnin prej kot računovodjo potrebovali strokovnjaka za avtorsko pravo.
Sles9
Novinec
Novinec

Se dodatni info

pamps napisal/-a:Licenčnine so predmet davčnega odtegljaja po 68. členu ZDDPO. Mislim, da ste dobili že vse odgovore, razen tega, ali je to, kar vi kupujete in prodajate, res licenčnina ali jo je morda plačal že nekdo drug pred vami in jo potem vračunal v ceno svojega izdelka, ki ga sedaj kupujete vi za nadaljno prodajo. Opredelitev lahko razberete iz pogodbe, ki jo imate sklenjeno s prodajalcem licence. Morda je ta izdelek na trgu dostopen vsakomur kot blago, ali pa res kupujete licenco (preverite pogodbeni dogovor).
Če teh podatkov nimate, boste za opredeljevanje licenčnin prej kot računovodjo potrebovali strokovnjaka za avtorsko pravo.
To kar kupujemo mi je produkt, torej blago in je dostopno vsakomur na spletu oz. pri zastopnikih tudi v Sloveniji.
Naceloma bi lahko ga kupila nasa stranka sama, ampak namesto tega ji ga mi kupimo in ji ga prodamo naprej.
Tezav ni, ce kupujemo pri slovenskih dobaviteljih. Tezave ki jih vidimo in o njih tudi sprasujem so, ce kupujemo direktno od proizvajalca in se to samo ce placujemo direktno v tujino.

Upam, da sem bil dovolj jasen.

Kdo pa je pri nas strokovnjak za avtorsko pravo?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Še vedno mislim, da je dilema le to, kaj kupujete od tega proizvajalca, produkt ali licenco. In to je tisti podatek, ki ga boste našli v medsebojni pogodbi. Mislim, da je prodajalec tisti, ki vam mora dati podatek o tem, kaj kupujete.
Strokovnjake za avtorsko pravo imajo gotovo na avtorskih agencijah.
Sles9
Novinec
Novinec

Po moji logiki so vse kar prodajamo naprej produkti. Torej kot bi sel recimo v kaksno racunalnisko trgovino in kupil skatlo z recimo Windows XP.

Ti produkti so na voljo vsem in se jih da kupiti kot produkt v vecinis pletnih trgovin.
sammy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sammy »

To prodajate OEM oz. DSP produkte?
Odgovori