Mi lahko kdo odgovori kako se obračunavajo situacije v gradbeništvu?
Ali se izdajajo začasne situacije(1x mesečno?), se na njih obračuna DDV in je to v bistvu izhodni račun (kako se dokument imenuje?)?
Ko je delo končano, se na koncu ponovno obračuna kompletno delo (po vseh situacijah skupaj) in se obračuna DDV na končno vrednost, potem pa se odštejejo začasne situacije, ali se na koncu DDV obračuan samo na morebitno razliko?
A se kje najde kakšen pravilnik o tem?
Prava zmeda!
Hvala za vse odgovore!
SITUACIJE
Moderator: Mirko Zbačnik
Mi začasne situacije izstavljamo kot račun in še nobena stranka (investitor) se ni pritožila. Ob zaključku del obe pogodbeni stranki poleg primopredajnega zapisnika sestavita še dokument, iz katerega je razvidno, koliko je pogodbene vrednosti je že bilo fakturirano, koliko je še mora biti, ali so bila kakšna dodatna dela in koliko je plačano - to je to.
Če hoče kakšna stranka pregled vseh začasnih situacij, mi to napišemo kar v Wordu in priložimo zadnjemu računu.
Kar pa se tiče predpisov, se nisem nikoli poglabljala.
LP
Če hoče kakšna stranka pregled vseh začasnih situacij, mi to napišemo kar v Wordu in priložimo zadnjemu računu.
Kar pa se tiče predpisov, se nisem nikoli poglabljala.
LP
Zadnjič spremenil LOTICA, dne 20 Dec 2005, 15:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Zaradi DDV ste dolžni izdati gradbeno situacijo mesečno in obračunat dela katera so bila po gradbenem dnevniku opravljena v tem obdobju. Situacijo lahko imenujete kakor hočete ponavadi je to 1. Začasna situacija imeti mora vse elemente računa zato, da lahko naročnik upošteva DDV. Po končanem delu izdate Končno situacijo na njen ponavadi specificirate vse začasne tako, da je razvidno koliko DDV ste že plačali. Mi naredimo podobno obliko kot je pri poračunu z avansom. Račun za cel znesek in spodaj navedene začasne situacije in DDV kdaj je bil plačan.
Lp
Lp
Tanja
situacija v gradbništvu je stanje opravljenega dela na nek dan.
Izdajajo se začasne situacije in od vsake odbije vsako predhodno situacijo ter obračuna in plača DDV od razlike:
Primer: 1. situacija
Naštejemo vse pozicije, ki so bile opravljene do določenega dne z količino in vrednostjo
skupaj = 1000 sit 200 sit DDV = 1200 SIT ( za plačilo in obračun DDV)
____
2. situacija
Naštejemo vse pozicije, ki so bile opravljene do določenega dne z količino in vrednostjo
skupaj = 2000 sit + 400 sit DDV = 2400 sit
obračunano po 1. situaciji = 1000+200 = 1200
razlika = 1000+200=1200 ( za plačilo in obračun DDV )
________
3. situacija
skupaj = 3000+600=3600
obračunano po 2. situaciji
2000+400=2400
razlika za obračun DDV in plačilo = 1000+200=1200
________
in tako naprej za vsako situacijo odštejemo vrednost predhonje.
Knjižimo samo vrednost razlike po posamezni situaciji .
Na situacji pa zapošemo, da velja kot račun.
Pozdrav vsem,
MG
Izdajajo se začasne situacije in od vsake odbije vsako predhodno situacijo ter obračuna in plača DDV od razlike:
Primer: 1. situacija
skupaj = 1000 sit 200 sit DDV = 1200 SIT ( za plačilo in obračun DDV)
____
2. situacija
skupaj = 2000 sit + 400 sit DDV = 2400 sit
obračunano po 1. situaciji = 1000+200 = 1200
razlika = 1000+200=1200 ( za plačilo in obračun DDV )
________
3. situacija
skupaj = 3000+600=3600
obračunano po 2. situaciji
2000+400=2400
razlika za obračun DDV in plačilo = 1000+200=1200
________
in tako naprej za vsako situacijo odštejemo vrednost predhonje.
Knjižimo samo vrednost razlike po posamezni situaciji .
Na situacji pa zapošemo, da velja kot račun.
Pozdrav vsem,
MG