menjava službe, popoldansko delo za starega delodajalca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bostjanz
Nov član
Nov član

menjava službe, popoldansko delo za starega delodajalca

Odgovor Napisal/-a bostjanz »

Menjal bi službo, zaradi specifike mojega dela v starem podjetju pa bi zanj še naprej nekaj delal (vzdrževanje računalniških programov, ki jih ostali zaposleni ne morejo/znajo vzdrževati). Za njih bi delal po potrebi, torej ne fiksno toliko in toliko ur...

Na kak način je to mogoče izvesti?
Popoldanski s.p. verjetno odpade, ker bi bilo to podjetje edina "stranka" (->odvisno razmerje...).
Vzdrževanje računalniške aplikacije (programiranje) bi lahko spadalo pod avtorsko pogodbo?

Drugih variant dela izven "rednega delovnega razmerja" ne poznam.

Za odgovore se najlepše zahvaljujem!
bostjanz
Nov član
Nov član

Sem si že sam našel nekaj informacij.... očitno lahko to delam pod avtorsko pogodbo. So za to kakšne omejitve (finančne)?

V primeru, da bi pa zaradi česarkoli moral odpreti popoldanski s.p. - so pri teh tudi problemi za kredite na bankah (za privat zadeve) ali to velja samo za "navadne" s.p.-je?

Lep pozdrav, Boštjan
bostjanz
Nov član
Nov član

Vseeno sem malo pobrskal po možnostih glede popoldanskega s.p.-ja.
Naredil sem si izračun, pa me zanima, ali pravilno razmišljam (saj vem, da bi se moral o tem verjetno posvetovati s kakšnim računovodjem... ).

Predpostavke:
(za 9-mesecev)
prihodki: Izdajam mesečne račune med 60.000 in 120.000 (+ ddv).
odhodki: Prejemam samo račune za prispevke, gzs, vodenje na banki..., recimo 15.000.

Na koncu leta plačam davek od dobička (prih-odh) 15% (ker skupaj ni za 80% povpr. plače).
Pri dohodnini plačam 16% (ali pa sproti mesečno).

Je vse to pravilno? Ker če je tako, potem v praksi za izdani račun 60.000+davek v končni fazi dobim "čistega" približno 31.000.

Edino, kjer vidim da bi se dalo povečati čisti dobiček je kvečjemu z zmanjševanjem dobička (vključevanje več stvari pod stroške), a tudi če računam na 0 davka od dobička je to mesečno razlike samo 5000.

Razmišljam pravilno?
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Če imaš popoldanski s.p. in si redo zaposlen nekje drugje, potem na popoldanskem s.p. ne plačuješ prispevkov pač pa samo pavšal - tam okoli 6 tisočakov mesečno. Pa če imaš sam 120 tisočakov mesečno račun, potem ti tudi zavezanec za DDV ni treba bit.

In ko si računaš dohodnino ti dobiček s.p.ja skupaj s plačo povečuje skupno osnovo za obdavčitev.

LP
A
bostjanz
Nov član
Nov član

No, kot prispevke sem mislil ta pavšal... znesek 6000. Zraven tega še gzs 3000, vodenje računa na banki, računovodja za svetovanje... od tod tistih mojih 15000 stroškov/mesec (čeprav verjetno več).

Očitno nisem pravilno razumel pojma "zavezanec za ddv" - no, ker to jaz res ne bi bil, bi bili izstavljeni računi pač 60.000 do 120.000, vse ostalo ostane enako.
Zaradi plače v službi sem v dohodninski lestvici pri 37% in s prihodki od s.p.-ja tega ne bi presegel, a namesto 16% dohodnine, kot sem računal prej, moram računati 37% (mesečno 23.000 do 45.000).
Po teh novih podatkih torej mesečno izstavim račun za 60.000 do 120.000, v končni fazi pa mi od tega ostane 23.000 do 55.000.
Okvirno pravilno?
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Pozabljate, da vaše stroške lahko povečate ali dohodek zmanjšate s potnimi nalogi (sevda za dejansko opravljene km, saj boste verjetno morali hoditi k stranki)kašno reprezentanco itd, verjetno rabite tudi papir, kakšne diskete, verjetno imate računalnik z vso pripadajočo opremo- (strošek je amortizacija) in vse to je za vas poslovno upravičen strošek.

Če že delate kalkulacijo si poiščite strokovnjaka, da bodo rezultati kolikor toliko pravilni.
Odgovori