Prosim za vašo pomoč. Podjetje kupuje os.avtomobi, katerega bo dalo v uporabo zaposlenemu za uporabo tako službene kot privat namene. Ker se s tem prvič ukvarjam in približno vem, da obstajajo nekakšni finančni najemi, poslovni najemi me zanima kakšna je razlika oz. kaj se bolj splača.
Kako je z kilometrino, s stroški, boniteto. Ali se boniteta enako obračunava, če vse stroške plačuje delodajalec, torej bencin, registracijo....,
Torej zanima me vse kar je tu pomembno oz. kje lahko to najdem, da si preberem.
Naj se me kdo usmili in mi pomaga, LP
PROSIM ZA NASEVET
Moderator: Mirko Zbačnik
Avtomobil je seveda boniteta tudi če se zaposleni vozi samo npr. 3 km vsak dan od doma do službe s službenim vozilom in ne glede na način, kako je delodajalec vozilo pridobil (torej tudi v primeru poslovnega ali finančnega najema bodisi kako drugače). Boniteto obračunate tako, da se zaposlenemu v davčno osnovo všteva 1,5 % nabavne vrednosti vozila za vsak začeti mesec uporabe vozila. Nabavna vrednost vozila, ki se upošteva pri izrač. bonitete se v drugem letu zniža za 15 % /do vklj. četrtega leta ) od četrtega leta do osmega pa za 10 %. Po osmem letu ni več bonitete. V primeru, da posameznik mesečno prevozi manj kot 500 km v privatne namene, se mu davčna osnova zniža za 50 % in če delodajalec v celoti krije gorivo za zasebne in privatne namene, se za 25 % zviša davčna osnova.
Če želite še bolj konkretno na primeru, sporočite.
Lp
Jasna
Če želite še bolj konkretno na primeru, sporočite.
Lp
Jasna
Re: PROSIM ZA NASEVET
Aja pa še tole: sprašujete tudi o drugih stroških / kilometrinah, registraciji/ v zvezi z avtomobilom. Tu je treba upoštevati tudi Zakon o davku od dobička.joli napisal/-a:Prosim za vašo pomoč. Podjetje kupuje os.avtomobi, katerega bo dalo v uporabo zaposlenemu za uporabo tako službene kot privat namene. Ker se s tem prvič ukvarjam in približno vem, da obstajajo nekakšni finančni najemi, poslovni najemi me zanima kakšna je razlika oz. kaj se bolj splača.
Kako je z kilometrino, s stroški, boniteto. Ali se boniteta enako obračunava, če vse stroške plačuje delodajalec, torej bencin, registracijo....,
Torej zanima me vse kar je tu pomembno oz. kje lahko to najdem, da si preberem.
Naj se me kdo usmili in mi pomaga, LP
Kadar se službeni avtomobil uporablja za službene in privatne namene se na podlagi razmejitve stroškov službenega avtomobila ugotovijo stroški v zvezi z uporabo v poslovne namene (davčno priznani odhodki) in stroški v zvezi z uporabo v privatne namene (davčno nepriznani odhodki). Pri tem je treba upoštevati sorazmerni del tistih stroškov službenega avtomobila, ki sicer ne nastanejo neposredno ob vsakokratni uporabi avtomobila (npr. amortizacija, storški registracije, zavarovanja, vzdrževanja, stroški v primeru najema). Kriterij za delitev teh stroškov je delež prevoženih km pri uporabi službenega vozila v poslovne oz. privatne namene.
Lep dan,
Jasna