Prostovoljni zavezanec za DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
primus06
Novinec
Novinec

Prostovoljni zavezanec za DDV

Odgovor Napisal/-a primus06 »

Pozdravljeni,

na novo sem odprl s.p. in v letu 2006 zagotovo še ne bom presegel limite ko bi moral avtomatsko postati zavezanec za DDV.

Ker se bom ukvarjal s proizvodnjo el. energije so investicije v strojno opremo (osnovna sredstva) precej visoke in na lokalni obrtni zbornici so mi svetovali naj se pozanimam ali se mi mogoče izplača prijaviti kot prostovoljni zavezanec za DDV. S tem bi lahko precej prihranil pri nakupih opreme.

Zanima me vaše mnenje, ali se mi izplača postati zavezanec za ddv že takoj oz. naj počakam da bom s prometom presegel 5.000.000,00 SIT?

Kot trenutno razumem problem bi kot DDV zavezanec lahko nabavljal opremo ceneje (vstopni davek itd.) vendar pa bi imel precej več dela s poročanjem DURSu in vodenjem računov ali to drži?
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Kot DDV zavezanec ste dolžni zagotavljati evidence kot jih nalaga Zakon o DDV ter Pravilnik o izvajanju ZDDV. Prvih 12 mesecev ste mesečni zavezanec, kasneje pa glede na dosežen poromet v zadnjem letu lahko tudi šestmesečni ali trimesečni. Šestmesečni je za promet do 10 mio sit, tromesečni pa med 10 in 20 mio sit. Voditi morate knjigo izdanih računov in knjigo prejetih računov, s pripadajočimi poročili. Po novem bi se lahko odločili za plačevanje po plačani realizaciji.

Sami si izračunajte, kako visoke vstopne (seveda tiste od katerih se ddv lahko odbija)stroške imate ob zagonu, v koliko časa bi realno prišli čez 5 mio in kaj vam pomeni znesek davka, ki bi ga ob morebitnem takojšnjem vstopu v ddv dobili vrnjenega od države (rok za vračilo ddvja je mislim da 60-90dni od oddanega obračuna). Na takšni osnovi se boste lažje odločili. Seveda pa ne pozabite, da je obračun DDV ja tudi računovodski strošek in seveda zahteva tudi vašo prilagoditev glede dokumentacije.

Lp A
primus06
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a primus06 »

Ajnos hvala za odgovor. Ideja o plačilu DDV po plačani realizaciji mi je všeč in sem že razmišljal o tem.

Ali mogoče veste, koliko je neka običajna mesečna/letna tarifa računovodskega servisa za s.p. -je (vodenje poslovnih knjig in priprava poročil) če so davčni zavezanci?
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Joj, to je pa tako različno od servisa do servisa. Recimo, če vam bo kdo cel s.p. delal izpod 15 tisočakov mesečno in seveda to korektno dovolj strokovno, potem se ga držite. Lahko pa vas stane tudi mnogo več...tja do 30-35 tisočakov. Veste, veliko je odvisno koliko papirjev imate, kako delate vi, kdo je vaš računovodja. Smo pač vsi ljudje. Glede na to, da pa ste mladi podjetnik pa se oglasite na lokalni razvojni agenciji ali podjetniškem centru (http://www.pcmg.si/index.php?id=1266), tam bodo imeli tudi koristne predloge za vas, glede koriščenja strokovnih sodelavcev. Lahko koristite kar nekaj EU sredstev.

LP
A
Odgovori