Dohodnina za leto 2005

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
florena
Novinec
Novinec

Dohodnina za leto 2005

Odgovor Napisal/-a florena »

Pozdravljeni!
Mogoče mi bo kdo pomagal in sicer z interneta sem si sprintala obrazec »Napoved za odmero dohodnine za leto 2005« in navodila. Imam eno samo vprašanje in sicer zanima me na področju olajšav pod točko 5. (stran 8). Namreč v letu 2005 sem adaptirala hišo (okna in vrata), ki je sicer v lasti matere. Jaz živim z njo. Ali lahko ta znesek uveljavim kot olajšavo ali ne? Če ne ali lahko ona uveljali račun, ki se sicer glasi na me? Če ne mi bodo na računu popravili ime?
Hvala in lp,F.
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Do lani je bilo tako, da je olajšave pri adaptaciji oz. popravilu hiše uveljavljal samo lastnik.
Kako je letos, pa še ne vem. Mislim, da tukaj sprememb ni.

LP :)
florena
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a florena »

Zanina me pa še glede računa. Ali ga lahko uveljavi moja mati, če se glasi na moje ime? Če ne ali mi ga lahko izvajalci del popravijo na njeno ime? Še enkrat hvala in lp,f :szardi:
Hvala in lp,F.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Olajšavo lahko koristi lastnik ali najemnik, ki ima najemno pogodbo v kateri piše, da so stroški vzdrževanja v breme najemnika. Olajšavo lahko koristiš samo za tisto nepremičnino v kateri dejansko živš. ( Ne moreš imeti 3. stanovanj pa še vikend in za vse koristiti olajšavo ampak samo za lastno stanovanje ) Račun se mora glasiti na ime tistega, ki olajšavo koristi.

Če vam ga izvajalec lahko popravi pa morate vprašati njega, ker mora hkrati popraviti ime tudi na svoji kopiji. Računa morata namreč biti indentična.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori