Knjiženje ustanovitvenega kapitala - napaka v not. zapisu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Hisa
Začetnik
Začetnik
Kraj: Domžale
Kontakt:

Knjiženje ustanovitvenega kapitala - napaka v not. zapisu

Odgovor Napisal/-a Hisa »

Imam stranko, ki je ustanovila d.o.o. z denarnimi sredstvi (1.100.000 SIT) in stvarnim vložkom (1.010.520 SIT) na podlagi cenitve. Pregledal sem tudi notarski zapis družbene pogodbe in ugotovil, da je notar zapisal osnovni kapital v višini 2.100.000 SIT. Pri tem je nastala razlika 10.520 SIT. Podjetje je že registrirano in ima osnovnega kapitala 2.100.000 SIT. Če bi sešteli postavke, ki sestavljajo stvarni vložek (pa očitno niso) bi lahko notar ugotovil navedeno razliko. Osnovni kapital bi dejansko moral biti 2.110.520 SIT. Zanime me, če ima kdo izkušnje kaj storiti v tem primeru? Ali je "običajno", da se sproži postopek pri notarju oziroma kam naj se knjiži navedena razlika 10.520 SIT (med kapitalske rezerve?!?) - ali naj družbenik o tem sprejme sklep in se na podlagi sklepa knjiži razlika?
ditka
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ditka »

Jaz imam podoben primer, pa imam razliko knjiženo na kontu 9100 vplačani presežek kapitala, in mi gre blazno na živce, tako da bi najraje to kar nekam vtaknila v rezerve......

LP,

Ditka
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Ne, ne; je kar 9100 - vplačani presežek kapitala. Rezerve se oblikujejo drugače, skladno z določbami ZGD.

LP
A
Hisa
Začetnik
Začetnik
Kraj: Domžale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Hisa »

Ker mi zadeva ne da miru, sem se obrnil na odvetnika, ki je sestavil družbeno pogodbo.

Njegov odgovor je naslednji: "pri knjiženju je treba upoštevati registrske podatke in družbeno pogodbo... Res je, da je sodni cenilec ocenil vrednost stvarnega vložka na 1.010.520 SIT, vendar lahko ustanovitelji prijavijo manjšo vrednost stvarnega vložka - pomembno je samo, da vrednost prijavljenega stvarnega vložka ni manjša kot je predložena sodna cenitev".

Kaj pravite na to? Iz tega pojasnila sledi, da je potrebno zmanjšati vrednost posameznih postavk, ki predstavljajo stvarni vložek.
Raina
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Raina »

Vplačan presežek kapitala se pri doo pojavi, ko se pri dokapitalizaciji ali ustanovitvi vplača večji osnovni vložek, kot je nominalna vrednost deleža,pa naj bo to v denarju ali stvarnem vložku.
Pri vas ste za nominalno vrednost 1.100.000 plačali 1.110.520.
Osnovni kapital v knjigah mora biti usklajen z vpisanim kapitalom. Teh 10.520 torej predstavlja vplačan presežek kapitala, tako kot je napisala Ajnos.

(Osnovna?) sredstva bi evidentirala po vrednosti, ki po kateri so ocenjena. Pridobili ste cenitev teh sredstev, ki je opravljena na določenih predpostavkah. Teh predpostavk verjetno ne poznate; pojavilo se bo vprašanje, pri katerem sredstvu bi zmanjšali vrednost, za koliko in zakaj ravno pri določenih sredstvih.
Odgovori