Knjiženje naknadnih vplačil po ZGD

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
planet
Novinec
Novinec

Knjiženje naknadnih vplačil po ZGD

Odgovor Napisal/-a planet »

Spoštovani,

zanima me, pod kateri konto in <b>podkonto </b>knjižiti naknadna vplačila v d.o.o. po 426. členu Zakona o gospodarskih družbah (ZDG), kadar je plačnik naknadnega plačila (družbenik) pravna oseba (d.o.o.).

Kako to knjiži plačnik (d.o.o., ki vplačuje naknadno vplačilo) in kako to knjiži d.o.o., ki je prejemnica naknadnega vplačila.

Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav!

Planet
Fortus
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Fortus »

Kakor jaz poznam (ker sem podjetniski svetovalec nisem ravno racunovodja)lahko naknadna v racunovodskem smislu pravna oseba, ki je hkrati investitor (druzbenik) knjizi pod konto 06 kot povecanje nalozb.

Druzba v katero se investira pa to knjizi enako pod konto 06 kot pokrivanje izgube ali kot povečanje osnovnega kapitala (dokapitalizacije).

Bi pa prosil, da me kaksen racunovodski strokovnjak malo dopolni z drugimi opcijami.a

Upam, da sme komu pomagal, ali pa dal vsaj osnovo za nadaljno razpravo.

Lep dan
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ana »

Za družbe z omejeno odgovornostjo so poznejša vplačila (naknadna, kot jih imenuje ZGD) opredeljena v 426., 427., 430. in 439. členu ZGD. So poseben način financiranja družbe, vsebinsko pa jih lahko razvrstimo med posojila in kapital. Poznejša vplačila morajo biti določena v družbeni pogodbi, vplačajo pa se lahko po ustanovitvi družbe. Gre za obvezna, z družbeno pogodbo in na njeni podlagi določena vplačila; njih neizpolnitev pa ima za družbenika podobne posledice kot nevplačilo osnovnega vložka. Vplačana morajo biti v denarju; ne morejo biti stvarni vložki. Poznejša vplačila so v nekem pogledu podobna posojilom, čeprav se ločijo od njih. Možno pa je, da družbenik izpolni svojo obveznost iz poznejših vplačil tako, da se odpove že določenemu in v plačilo zapadlemu znesku dobička, ki se nanaša prav nanj. Seveda gre v takem primeru v bistvu za izplačilo dobička (dohodnina) in poznejša vplačila.S poznejšimi vplačili se ne povečajo osnovni kapital, osnovni vložki in poslovni deleži. Družbenikom se lahko vrnejo, vendar se ne smejo vrniti tista poznejša vplačila, ki služijo kritju osnovnega kapitala v primeru izgube. Poznejša vplačila se ne smejo vrniti prej kot 3 mesece od dne objave sklepa o vračilu.

1. Poznejša vplačila 110/914
2. Vračilo poznejših vplačil 914/285

Družba izkazuje poznejša vplačila kot kratkoročne finančne naložbe <b>(konti skupine 17) ali kot dana posojila (dolgoročne finančne naložbe, ki se izkazujejo na kontih skupine 07). </b>Če bi imela družba, ki so ji bila vplačana poznejša vplačila, tolikšno izgubo, da bi najedala osnovni kapital, poznejših vplačil zaradi ohranjanja osnovnega kapitala (430. člen ZGD) družbenikom ne bi bilo mogoče vrniti. V takih primerih bi bilo treba v knjigovodskih razvidih družbenikov opraviti tudi ustrezne preknjižbe, saj ne bi šlo več za terjatev, ampak bi bila to finančna naložba, ki ni vračljiva.

vir. iks 9/10-02
planet
Novinec
Novinec

Hvala obema Ani in Fortusu za odgovor.

Pojavlja se predvsem funkcionalni problem pri vplacilih, saj so v druzbo ze vse fizicne osebe vplacale znesek, problem se je pojavil pri pravnem subjektu, ki je v skepsi kam knjiziti tovrstna vplacila.

Ali lahko to knjizi kot posojilo, ceprav so drugi druzbeniki to vplacali kot naknadno vplacilo brez kaksne posojilne pogodbe.

Kaj bi bilo za to pravno osebo (d.o.o.) najboljsa resitev?
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

Poznejša vplačila <b>morajo biti določena v družbeni pogodbi</b>,v nasprotnem primeru morate po mojem mnenju vplačila obravnavati kot posojila, priporočam pa sklenitev posojilne pogodbe
planet
Novinec
Novinec

Ana,

ceprav mi tako podrobno svetujes, imam se vedno problem.
V druzbeni pogodbi so dolocena naknadna vplacila, vendar jih ne mislim knjiziti kot povecanje kapitala, ker to predstavlja preveliko financno in funkcionalno breme firmi.

Vplacila fizicnih oseb so ze bila storjena brez posojilne pogodbe ali cesa podobnega. Vplacilo pravne osebe pa ne vem kako naj vnese podjetje, ki je edina pravna oseba med druzbeniki in za njihovo knjigovodstvo ne vem kako naj to poknjizim.
Za podjetje, ki je prejemnik vplacila ni problem kako knjiziti.

Upam, da sem svojo zmedenost tokrat bolj kontretno predstavil.

Lep dan vsem, se posebno pa tebi ANA.
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

vse skupaj mi zveni nekam zmedeno, namen vplačila namreč ne določa računovodja ampak medsebojna pogodba med vplačnikom in prejemnikom, računovodja na podlagi pogodb, ali katerih drugih dokumentov navedena vplačila pravilno evidentira, preverite še enkrat na kaj se vplačila nanašajo, tudi družbeno pogodbo in ZGD.

naj poda še kdo svoje mnenje!

navedeno vknjižbo za podjetje, kot vplačnika se v prehodnem odgovoru tudi že navedla:

<b>Družba izkazuje poznejša vplačila kot kratkoročne finančne naložbe (konti skupine 17) ali kot dana posojila (dolgoročne finančne naložbe, ki se izkazujejo na kontih skupine 07). </b>
Odgovori