NAJEMNINA-FIZIČNA OSEBA ZAVEZANKA ZA DDV,ZAVEZ.ZA VODENJE KN

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

NAJEMNINA-FIZIČNA OSEBA ZAVEZANKA ZA DDV,ZAVEZ.ZA VODENJE KN

Odgovor Napisal/-a danidavid »

Zdravo!

Mi lahko kdo pomaga glede napovedi dohodnine za sledeči primer:

1. Najemodajaec posl,prostora je lastnik firme-d.o.o., ki kot fizična oseba
oddja prostor za poslovne nemene. Najemnino zaračunava mesečno,od
bija 20%,oziroma v 2006 40% normirane stroške, oddaja rek 3a in odv
aja dohodnino 25%. To je glede napovedi dohodnine jasno-4100-Dohodek iz oddajanjem premoženja v najem.Normirani str. bo durs upošteval 40%.

2. Zadeva mi ni jasna za prvih pet mesecev, ko je ta oseba pravtako oddajala isti prostor, vendar kot fizična, ki je bila zavezanka za DDVin posledično zavezanka za vodenje knjig. Kasneje je dobila odločbo, da ni vež zavezankaza DDV.To pomeni,da mora oddati za to obdobje bilanco, ne vem pa ali je potrebno napovedati prihodke od najemnine, od katere ni
so bili upoštevani normirani str. in ne odvedena dohodnina. Izplačevalec je isto d.o.o., ko v prvem primeru. se to smatra ko pravna oseba zaračunava pravni osebi?

Mi lahko pomagate,ker me je to zmedlo.

LP danidavid
danidavid
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Imam podoben primer, fizična oseba, ki je hkrati tudi lastnik in zaposlena v d.o.o., oddaja v najem prostor.Fizična oseba je zavezanka za DDV. Do tu vse jasno. Ne vem pa, kaj mislite z bilancami? Mislim, da je z obveznostjo vodenja knjig mišljena evidenca za DDV. Po mojem, ni za fizično osebo potrebno sestavljati nobenih bilanc, razen, če ima s.p. V mojem primeru nima. D.O.O. odvaja akontacijo dohodnine, fizična oseba jo napove v svoji dohod.napovedi skupaj z prejeto plačo,regresom..., za fizično osebno pa vodimo knjigo izdanih računov. lp
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a danidavid »

O,hvala da ste se oglasila!

Glede bilance sem mislil tole:

Ta oseba je po novem Zakonu o dohodnini(od 1.1.2005) presegla dohodke
nad 3,9 mio, skupaj z avtorskimi, kar jo je zavezalo k vodenju knjig.To pa je bilo povezano še z DDV, ki pa je še po tej plati pogojevalo, da vodi knjige.Sicer pa je bilo tukaj toliko nejasnosti, da tudi na DURS-u nisi mogel dobiti odgovora.
Problemi so bili že z avtorskimi(odvisno,neodvisno razmerje), ker oseba
piše priročnike in jih preko svoje firme izdaja in prodaja založbam in fizičnim osebam poleg tega pa poučujev svoji firmi-to je bila prvotna dejavnost.

Sedaj je znesek 3,9 mio spremenjen na 6 mio, če se ne motim.

To je res skupek posebnosti, ni s.p., vendar je taoseba kot fizična oseba zavezana za pet mesecev, da odda ZR v obliki s.p. Tako mislim.Prosim za pomoč.To mi je pobralo že veliko energije.

LP danidavid
danidavid
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Res je skupek posebnosti. Najbolje da povprašate na DURS. Pri nas so kar prijazni in dobimo marsikatero informacijo po telefonu. Velikokrat je res težko ugotovit kaj vse je potrebno za posameznega zavezanca. Pa veliko sreče pri reševanju problema.lp :roll:
Odgovori