osnovna sredstva

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bilka
Začetnik
Začetnik

osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a bilka »

Izkazujemo osnovno sredstvo-zgradbo, katere knjigovodska vrednost je 6x nižja od cenitve sodno zapriseženega cenilca. Zgradbo želimo prodati
(seveda čim bolj ugodno). Glede na to, da je razhajanje grozno veliko, sprašujem ali mi lahko kdo pomaga, kaj storiti s čim manj posledicami, mislim tistimi z davkom od dobička. Ali napraviti prevrednotenje, kaj to potegne za sabo? Prosim pomagajte.

Hvala za pomoč :sbolan:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prodaste lahko po katerikoli ceni, a avek vam bo odmerjen po tržni ceni. Tako pač je. Po mojem bo "zaštekalo" že na davčni, v kolikor bo prodajna cena prenizka. Da je knjigovodska vrednost nizka, je za vas le ugodnost, ker bo zato višji dobiček. Seveda, pa so tudi davčne posledice tu (višji davki).

A navaditi se moramo na to, da pač davek že v osnovi ni naš, pač pa od države. če več nam država prek davkov vzame, tudi sorazmerno več ostane nam.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

prevrednotovanje

Odgovor Napisal/-a KNAP »

jaz bi, če ste zgradbo dali ocenit leta 2005 oblikoval prevrednotovalne popravke vrednosti zgradbe - no po novih SRS je to že kar obvezno. Temelj je, da imamo v poslovnih knjigah čimbolj realno vrenost OS - posebno tako velikih
Odgovori