Se splača postati zavezanec za DDV?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kdejan
Novinec
Novinec
Kontakt:

Se splača postati zavezanec za DDV?

Odgovor Napisal/-a kdejan »

Pozdravljeni!

Na zgornje vprašanje nisem dobil odgovora, pa čeprav sem prelistal vsaj 190 sporočil in iskal po vseh možnih frazah.

No, upam, da mi lahko kdo odgovori. Ali se (gledano skozi denar), splača prostovoljno postati DDV zavezanec. Če ste računsko razpoloženi, toliko bolje ... (kdaj mi več ostane?).

Pa še ena malenkost. Če prostovoljno postaneš zavezanec za DDV, kaj se zgodi z računi ki so še odprti ... namreč časi so takšni, da redko kdo plačuje pravočasno in v skladu s to trditvijo imam veliko dolžnikov (z moje strani je vedno vse pošlihtano).

Vnaprej najlepša hvala za odgovore in trud!
RAM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RAM »

MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Odvisno od dejavnosti, ki jo opravljate.
- Če izvajate storitve in so vaši vhodni stroški nizki ter vaša dodana vrednost visoka ( vaše delo ) se va NE splača vključiti v sistem.
- če so vaši vhodni računi visoki ( material, storitve podizvajalcev ) in vaša dodana vrednost nizka in poleg tega v večjem deležu posujete z pravnimi osebami se vam splača prostovoljno vključiti.
- Prostovoljno se splača vključiti tudi v primeru ko opravljate dejavnost, ki je oproščena plačila DDV-ja. ( zasebni zdravniki.... )

Če nekoliko bolj opišete vašo dejavnost ter okvirno letni znesek vhodnih in izhodnih računov vam bom lahko dala bolj natančno informacijo.

Pozdrav vsem,

MG
kdejan
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kdejan »

Najprej hvala obema za odgovor.

Podjetje je registrirano tako za obrtne kot neobrtne dejavnosti. Nosilna dejavnost je servis in prodaja računalniške opreme, dodatno pa se ukvarjamo tudi z izdelavo spletnih strani, pripravo za tisk ter sitotiskom.

Menim, da sem trenutno pri prodaji računalniške opreme na mrtvi točki, saj sem za davčne zavezance (nekateri bi radi tudi postali moji dealerji) nezanimiv oz. kot sami pravijo predrag.

Odločitev, postati davčni zavezanec, mi ni lahka, glede na to, da sem od samih začetkov za vse sam .. se pravi, nimam nikakršnega backup-a. Zato se obračam na Vas, ki ste mi že poprej znali svetovati in to dobro.

Kot sem spraševal, me zanima celotna zadeva s finančnega področja ... kje je moj "dobiček" večji. Ostale točke so mi nekako še kar jasne. Vprašal bi Vas tudi, kako je če vzamem opremo na konsignacijo ... (partner mi da dejansko 30 dnevni odložni plačilni rok, v primeru da opreme ne prodam pa mi izstavi dobropis). Gre tu za terjatev do države ali ne?

Upam, da sem bil razumljiv! Za odgovor pa vnaprej najlepša hvala.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Pri prodaji računalnikov ste na 0 kot ste sami rekli. Glede na majhno dodano vrednost se vam izplača registrirati za DDV. Za izdelavo spletnih strani ne, ker ni nobenih stroškov.
Glede konsignacije pa se v primeru izdaje dobropisa popravi tudi vstopni DDV. Odločitev je vaša, v sistemu morate ostati pet let, istočasno pa se lahko prijavite tudi v sistem plačila DDv po plačani realizaciji, kjer se izstopni DDV plačuje samo od plačanih računov.
Odgovori