vzdrževani družinski član?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
agneovo
Novinec
Novinec

vzdrževani družinski član?

Odgovor Napisal/-a agneovo »

Pozdravljeni!

Imam dve vprašanji, bolje rečeno problema glede dohodnine 2005.

1)

(25.) Januarja sem dopolnil 26. let in sem obiskoval Srednjo šolo v okviru programa aktivne politike zapsolovanja 10000+ na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZZ). Avgusta so me izpisali iz Aktivne politike zaposlovanja in nato "prepisali" v evidenco iskalca zaposlitve.

Zakon pravi: 109. čl. ZDoh "(5) Izjemoma se šteje za vzdrževanega otroka tudi otrok, starejši od 18 let, ki se ne
izobražuje in je za delo sposoben, ce je prijavljen pri službi za zaposlovanje in živi s
starši oziroma posvojitelji v skupnem gospodinjstvu ter nima lastnih sredstev za
preživljanje oziroma so ta manjša od višine posebne olajšave."

Kot udeleženec Aktivne politike zaposlovanja pri ZRSZZ se smatram kot "prijavljen pri službi za zaposlovanje" in me tako starši za ta čas (od jan do avg) lahko prijavijo kot vzdrževanjega družinskega člana?

2.) Nato sem Oktobra dobil status rednega študenta. Do takrat (se pravi od avg. do okt.) pa sem bil prijavljen na ZRSZZ kot iskalec zaposlitve. Ali me lahko starši tudi za to obdobje prijavijo kot vzdrževanega družinskega člana?

(PS: s starši živimo v skupnem gospodinjstvu in moji dohodki preko štud. servisa so bili manjši od 500.000SIT)

Hvala za pomoč!
Odgovori