Davek na izplačane plače + REFUNDACIJA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Davek na izplačane plače + REFUNDACIJA

Odgovor Napisal/-a uni »

Kako je v primeru, da ima delavec za en mesec na plač.listi prikazane 3 postavke: boleznine do 3o dni(v breme podjetja), boleznine nad 30 dni(v breme ZZZS) in redno delo. Skupni bruto presega 165.000 sit. če pa odštejemo del, ki se refundira , pade v razred za davek na plače do 165.000 sit.
Ali se tega delavca vključi v razred do 165.ooo ali nad 165.ooo(v tem drugem primeru seveda le tisti del, ki gre v breme delodajalca, torej brez znseka refundacije)? Meni program izračuna tako, da v vsoto vesh brutov vključi le bruto tega delavca brez zneska, ki se bo refundiral, vendar pa tudi tega "zmanjšanega" vključi v razred do 165.000, čeprav je skupni znesek višji? Je tako prav? Preverjam, ker moram danes nujno odddati plače, pa sem še vedno v dilemi.Lepo prosim za pomoč in že vnaprej hvala!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Program računa prav.Od boleznin nad 30 delovnih dni se ne obračunava davek IP. tudi osnova od boleznin se ne vključuje v osnovo za izračun davka na IP.

Torej v osnovo za izračun davka IP se vključujejo:

redna plača
nadomestila do 30 dni
stimulacije
ostali prihodki

v ta izračun se NE vključujejo
refundacije
bonitete

Če je torej delavec brez refundacije padel v razred pod 165000 je pravilno, da je prikazan v tem razredu za izračun IP.

Pozdrav vsem,

MG
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Res hvala, MG.Bi ti dala kakšen plus, ker vidim , da tudi drugim pomagaš, pa ga žal ne znam.
A za obrazec 1-ZAP/M(za AJPES) je pa za t5ega delavca tako prav:
AOP 001 - samo bruto brez zneska , ki se refundira
AOP 002 oz.003 tudi brez,
AOP 004 do 006 se preračuna sorazmerne ure tega delavca- brez boleznin nad 30 dni
AOP 024 neto tudi sorazmeren
AOP 025 šteješ tega delavca v celoti, ne sorazmerno
AOP 027 spet samo ure, ki se ne refundirajo
A sem pripravila prav, namreč nikjer ne najdem navodil- na Ajpesovi strani so samo navodila za program,ne vsebinska, v Zakonu o davku na izplačane plače pa tudi ni nobenih navodil, Pravilnik pa mislim , da ne obstaja.Tako tavam v megli...
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

MG, a te lahko prosim še za malo sodelovanja?
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

uni- sem videla vaš post ampak trenutno imam malo gužve. Izbrskam navodila pa vam jih pošljem.

Lp,

MG
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

UNI . V prilogi pošiljam link na metodološko navodilo za obrazec 1-ZAP/M.

http://www.ajpes.si/docDir/Sprejem_poda ... osebah.pdf

Na strani 6 , 7 in 8 imate za posamezno vrstico napisano kateri podatki se vnesejo.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori