dohodnina05- imam problem glede vpisa preživnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
romana82
Začetnik
Začetnik

dohodnina05- imam problem glede vpisa preživnine

Odgovor Napisal/-a romana82 »

zanima me kako naj rešim problem ki pa je tak,

V letu 2005 je moral moj partner poravnati preživnino za 5l nazaj(za otroka z drugo partnerico), hkrati pa je moral plačeval tekočo preživnino, zneske pa je določilo sodišče.

Zanima me:

Ali se lahko komleptni znesek (preživnina za nazaj in tekoča)skupaj vpiše pod vzdrževane člane?
Ali se mora vpisati le tekoča preživnina?

Hvala za odgovore.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

"Za otroka, za katerega zavezanec na podlagi sodne odločbe . .. prispeva za njegovo preživljanje, lahko zavezanec uveljavlja posebno olajšavo. Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni del njemu pripadajoče posebne olajšave prizna staršu, kateremu je otrok zaupan."
To je 8. odstavek 108. člena zakona o dohodnini, kar pomeni, da lahko znaša znesek preživnine, plačane v letu 2005, največ znesek olajšave za vzdrževanega družinskega člana (1. otrok=474.900). Na strani 14. Navodila za izpolnjevanje obrazca dohodninske napovedi piše-stolpec 7: če ste vzdrževanega družinskega člana na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju plačevali preživnino, vpišete skupni znesek v letu 2005 plačane preživnine. Če uveljavljate olajšavo le za del leta, vpišete znesek preživnine, ki zadevo to obdobje.

V prvem primeru govori o plačilih v letu 2005, pri krajšem obdobju pa je znesek omejen na obdobje za katerega ste plačali. Iz tega se lahko sklepa, da se upošteva plačana preživnina za leto 2005 in v letu 2005.
Lep pozdrav!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Kakorkoli že. Tudi če vpišete večji znesek vam ne bodo priznali več kot 1/2 olajšave za vzdrževanega družinksega čalana 474.900 = 237.450.

Če oba starša uveljavljata pravico do posebne olajšave se praviloma obema prizna 1/2 te olajšave pod pogojem, da je starš pri keterem otrok NE živi prispevak k njegovem preživljanju ( mislim, da ne glede na znesek )

Celotno olajšavo bi lahko uvlejvaljali le v primeru, da se dogovorite z drugim staršem in le ta ne uveljavlja olajšave.

Pozdrav vsem,

MG
romana82
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a romana82 »

Hvala lepa za odgovor.
Če sem prav razumela lahko vpiše znesek preživnine za leto 2005 in za preživnino ki je bila določena po sodni odločbi za nazaj ki je bila plačana v letu 2005
Odgovori