Razlika med pomožnim in potrošnim materialom

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Razlika med pomožnim in potrošnim materialom

Odgovor Napisal/-a pikaa »

Mi lahko, prosim, poveste, kaj knjižimo pod POMOŽNI MATERIAL (401) in kaj pod DRUGI STROŠKI MATERIALA (407)?

Naj naštejem nekaj stvari (kam jih razvrstimo): varilna žica, silikonski kit, svedri za vrtalne stroje, žarnice za luči v pisarni, vrečke za smeti....

Enkrat sem brala razlago, da je pomožni material tisti, ki se uporabi neposredno pri izdelavi proizvodov, vendar zanj nimam izdelanih normativov (npr. varilna žica, silikonski kit, plin za varjenje...).

Ali naj bi POTROŠNI MATERIAL (vrečke, žarnice...) spadal med druge stroške materiala (407)?

Kaj pa svedri, metri, izvijači... drobne stvari, ki stanejo nekaj sto do nekaj tisočakov (pa niso drobni inventar ali rezervni deli) in so v bistvu čisto potrošne zadeve?

Hvala vsem, ki se boste potrudili napisati kakšno definicijo ali svoje izkušnje! Srečno!
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Toliko ogledov, pa nobenega odgovora :sneodobren:
A sem tako neumno vprašala ali imate vsi tako polne roke dela?? No, to zadnje sigurno velja :shudic:
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Saj ste na dobri poti.
Zame je merilo naslednje: Če s tem materialom ustvarjam nekaj, kar spada pod mojo dejavnost, je to pomožni, drugače pa potrošni material. Če sem napr. gradbenik in kupim svedre za uporabo na gradbišču, je sveder pomožni material. Če sem računovodja in ga kupim, ker želim zvrtati luknjo v pisarni, je to potrošni material.
LP,
Sven Slika
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najlepša hvala, Sven! :D
To je pa zanimiva razlaga; mi je pa čisto logična.
Srečno!
Odgovori